vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Turnir u plokanju

Metković, 28.5.2006. - Je li bućanje nastalo iz plokanja ili je plokanje nastalo iz bućanja tamo gdje to uvjeti nisu dopuštali, sada više nije ni važno. Važno je da se u Franićima, baćinskom zaseoku Bristova Doca, deveti put održao tradicionalni Turnir u plokanju.
Kada se vozite kroz Baćinu prema Splitu, nekoliko kilometara nakon Malih Bara vidjet ćete uski put koji se sa magistrale nalijevo odvaja u brda. Ako je to posljednja subota mjeseca svibnja, imate li vremena, krenite njime jer ćete uskoro stići u napušteno selo Franiće u kojem se održava Plokarski turnir.
Plokanje je prastara igra koja se u brdskim dijelovima neretvanskoga kraja zadržala sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća. Slična je bućanju, a umjesto buća i bulina tu su ploke i lek. Ploke su velike kamene ploče teške 3-4 kilograma, a lek je omanji kamen do kojega igrači nastoje što bliže dobaciti svoje ploke. Igra se "jedan na jedan" ili ekipno do četiri igrača. U posljednjem slučaju pobjednik je ekipa koja u dvije igre prva skupi po šesnaest punata. Igralište je omeđeno linijama dužine 15.5 x 5.5 metara. Kao i u bućanju rabi se tehnika izbijanja protivničke ploke pa one moraju biti izrađene iz kvalitetna kamena. Svaki igrač težinu i oblik ploke bira prema svojoj želji.
Godine 1998. osnovana je Plokarska udruga Bristova Doca i održan prvi turnir koji je u svom ovogodišnjem devetom izdanju privukao 12 muških, dvije ženske i četiri dječje ekipe. Plokalo se do u noć pa nam pobjednici nisu poznati, no pobijedili su svi koji su tu subotu proveli na zraku u prirodi.
Pogledajte kako je jučer bilo u Baćini. Neke fotografije mogu se uvećati.

Napušteni zaselak Franići kojega su Talijani spalili u II. svjetskom ratu. Neke kuće se u novije vrijeme obnavljaju.

Iz Franića se na jednu sranu vidi more, a na drugu Baćinska jezera. Da nema dalekovoda prizor bi bio isti kakav su ostavili Iliri kad su pravili ovu gomilu.

Nešto ima u tim Ilirima. Možda je vjerojatnije da je bućanje nastalo od plokanja. Na slici je lek i tri ploke. Kako se zna Albanci, potomci drevnih Ilira, svoj novac zovu lek. Eto jezikoslovcima materijala.

Posljednje pripreme pred natjecanje. Svaki igrač sa sobom nosi macu i špicu.

Muško natjecanje će se protegnuti do u noć (osigurani agregat i reflektori). Žene su svoje već odradile, a na oštrom zraku se prije i ogladni. Prva slijeva je najstarija natjecateljica gđa Ana Đelmić. Nećemo reći koliko joj je godina, ali do nje sjedi kćer.

Najveći plokarski stadion na svijetu na tribinama ima tridesetak mjesta.

Do mnogih zaseoka u Baćini još uvijek se može samo pješice ili ovako. BMW veteran iz sredine prošloga stoljeća ni sam ne zna koje su mu ovo gume po redu.

                     Nema ptice do ...

Karamatić i Jambo, gradonačelnici Ploča i Metkovića. Nećemo vam reći koji je koji. Crvena majica nije to što mislite nego reklama za jednu pivovaru.