vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Zbog moguće bombe u Neretvi zaustavljena stabilizacija obale

Metković, 12.1.2016. - Zbog osnovane sumnje da se uz desnu obalu Neretve uzvodno od Lučkoga mosta nalazi neeksplodirana bomba ili raketa zaostala iz Domovinskoga rata, jučer su policijski ronioci pretraživali muljevito dno uz obalu.
   Naime, Hrvatske vode su obavljale radove na stabilizaciji desne obale Neretve od granice na Unki do mosta, ali su ti radovi zaustavljeni nakon što su od lokalnoga ribara dobili informaciju da bi se na dnu mogla nalaziti neeksplodirana bomba. Moguće da je riječ o jednoj od krmača kojima je Metković bio napadnut 21. travnja 1992. ili o bombi/raketi kada je kasnije bio napadnut most. Bomba nije pronađena pa će se traganje nastaviti.
   Hrvatske vode namjeravaju urediti i lijevu obalu Neretve od mosta do granice na Đumruku, no budući da se radi zahtjevnijem projektu čekat će se neka bolja vremena.
   Inače, Neretva je u Metkoviću poslije Drugoga svjetskoga rata bila puna različitih vrsta streljiva i drugih eksplozivnih naprava zaostalih nakon višekratnih savezničkih bombardiranja metkovske luke. Zanimljivo je da je posljednje veliko uklanjanje potopljenoga streljiva obavljeno u srpnju 1979., o čemu smo već pisali.