vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Voda mikrobiološki ispravna ali je treba prokuhati i izbistriti

Metković, 18.1.2016. - Prema današnjima rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u uzorcima vode za piće u vodoopskrbnoj mreži grada Metkovića koje koristi vodu sa izvorišta Prud vrijednosti mutnoće su iznad zadanih vrijednosti. Takva voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
  Pojačana mutnoća prisutna u slijedećim vodovodnim mrežama:
  - Grad Metković
  - Naselje Dubravica i Glušci
  - Općina Zažablje
  - Naselje Doljani (BIH)
  - Naselje Krvavac 2
  - Naselja Prud i Vid
  Za navedena područja vodu za piće prokuhati prije uporabe!
  To se odnosi i na vodoopskrbne mreže koje nisu u sustavu metkovskoga Vodovoda, tj. one Grada Opuzena te općina Kula Norinska i Slivno.
  Pojava zamućivanja vode ovog izvorišta posljedica je obilnijih kiša proteklih dana. Isporučena voda iz ovog izvorišta redovito se klorira i mikrobiološki je ispravna. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.
  U uzorku vode od 18. siječnja iz izvorišta Doljani i dalje je prisutna povećana koncentracija klorida koja je malo iznad graničnih vrijednosti MDK i koncentracija klorida je u opadanju.
  Izvorište u Doljanima ne opskrbljuje ni jedan dio vodoopskrbnog sustava i izvan je funkcije od subote 16. siječnja
  Vodovod Metković konstantno prati stanje na čitavom području vodoopskrbne mreže i korisnici će o svim promjenama biti pravovremeno obaviješteni.