vijesti www.metkovic.hr

 Baština

Okrugli stol na temu 'Park prirode'

Metković, 6.7.2006. - Jučer je u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode u metkovskom hotelu Narona održan okrugli stol na temu proglašenja hrvatskog dijela doline Neretve parkom prirode. Zainteresiranim građanima, gospodarstvenicima, predstavnicima lovačkih društava itd. na postavljana pitanja odgovarali su dipl. inž. biologije Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode, dr. prof. Ognjen Čaldarović, profesor na odsjeku sociologije Filozovskog fakulteta u Zagrebu i prof. Krunoslav Leko iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.
Inž. Marković predstavio je strukturu parka prirode u kojem se zaštita provodi tako da je u različitim područjima različit intenzitet zaštite. Radi se o tzv. zoniranju prostora. U prvoj zoni, primjerice, dozvoljene sve aktivnosti – industrijska postrojenja, stambene zone, poljoprivredne zone itd., što znači da se u njoj ne provodi neka bitna zaštita. Druga bi mogla biti zona turističke profilacije u kojoj se nalaze prirodni povijesni i kulturni sadržaji koji se nude turistima. Treća zona je zona stroge zaštite gdje su dopuštene samo aktivnosti na razini struke, odnosno znanosti. U dolini Neretve to su mala područja koja osiguravaju opstanak živog svijeta. Bilo je pitanja zašto se ne bi išlo na parcijalnu zaštitu područja koja još nisu devastirana, na što je odgovoreno da je integralna zaštita kvalitetniji način, naročito stoga što bi Hrvatska tako lakše mogla reagirati na planove o skretanju voda sliva Neretve koji su već duže aktualni u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Stekao se dojam da je većina nazočnih na skupu bila za park prirode, ali sa unaprijed poznatim detaljima o tome što se gubi, a što dobiva. Zaključeno je kako žitelji Doline nisu upućeni u detalje te da će se ovakvi skupovi nastaviti ne bi li se što bolje uočile primjedbe i prijedlozi građana i na taj način stvorila kvalitetna podloga za proglašenje doline Neretve parkom prirode.