vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Umro Ante Martinac – Čiko

Metković, 18.7.2006. - Jučer je umro čovjek koji je obilježio desetljeća metkovskog športskog, kulturnog i društvenog života. Rođeni Metkovac (21. travnja 1944.) Čiko je i nakon odlaska u Zagreb prije petnaestak godina ostao dušom i srcem vezan za svoj rodni grad. Po odlasku u prijevremenu mirovinu vratio se u Metković, no okrutna bolest ponovno ga je odvojila od doma. Umro je u Zagrebu 17. srpnja 2006.
Od najranijih dana Čiko je pokazivao sklonosti ka najrazličitijim aktivnostima u gradu. Bio je igrač podmlatka, a kraće vrijeme i prve momčadi NK Neretve. Bio je i dugogodišnji tajnik toga kluba, predsjednik Nogometnog saveza Dalmatinske regije, zastupnik u Skupštini FSJ i NSH prije Domovinskog rata (prvi je predložio razdruživanje nogometnog saveza od FSJ-a na skupštini u Sarajevu 1990. U Beogradu je bio sudionik Skupštine na kojoj je HNS istupio iz FSJ-a. Jedan je od utemeljitelja samostalnog Hrvatskog nogometnog saveza i član šestero-članog Kriznog stožera HNS-a početkom Domovinskog rata.
Od 1992. do 1997. voditelj je marketinga HNS-a, od 1997. do odlaska u prijevremenu mirovinu 2003. povjerenik Prve HNL
Sve svoje metkovske godine Čiko nije mirovao. Bio je 20 godina dopisnik TV Zagreb i nekoliko dnevnih novina u bivšoj Jugoslaviji, a jedan je od utemeljitelja Neretvanskog vjesnika i dugogodišnji glavni urednik. Suosnivač je Košarkaškog kluba Mladost u Metkoviću, jedan od utemeljitelja Jadranskih susreta i Jadranskih konopaša (Metković je bio jedini grad koji je bio domaćin Jadranskih susreta, a nije na moru). Osim nogometa i košarke bio je i u rukometu kao tajnik Rukometnog kluba Mehanika Metković.
Utemeljitelj je Auto moto društva Razvitak, te auto škole, član svih gradskih kulturnih društava (kazališnog, folklornog, pokladnog …), a početkom Domovinskog rata u Metkoviću je i suosnivač prve športske vojne postrojbe u Hrvatskoj.
U ranijim godinama svoga života Čiko je radio kao nastavnik fizike i matematike u nekoliko osnovnih škola na području doline Neretve, a nakon toga, 25 godina kao zaposlenik Razvitka iz Metkovića, gdje je 70-ih bio voditelj Elektronskog računskog centra, jednog od prvih računskih centara bivše države. Osamdesetih je u Razvitku bio voditelj odjela Općih poslova i predsjednik Radničkog savjeta. Zanimljivo je da je, iako nikada nije bio član KP, dobio Orden zasluga za narod.
Otišao je još jedan od onih Metkovaca koji nije dopuštao da Metkovića ostane malo provincijsko mjesto. Nedostajat će nam svima, a najviše onima kojima je imao još puno toga za ispričati – svojim unukama i unucima Marijani, Anti, Steli i Filipu.
Supruzi pokojnog Čike Jeli, sinovima Jošku, Nikši i Goranu te nevjestama Stanki, Ani i Antoneli izražavamo iskrenu sućut.
Posljednji ispraćaj pokojnika bit će 19. srpnja u 18 sati ispred mrtvačnice na Gradskom groblju Sv. Ivana.