vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Četvrta Brudetijada u Opuzenu

Metković, 2.8.2006. -    Uz Maraton lađa na Neretvi još jedna manifestacija postaje tradicionalno neretvanska. Radi se o Brudetijadi, natjecanju u spremanju tradicionalnog neretvanskog brudeta, koja sa već četvrtu godinu održava na pjaci u Opuzenu.
   Ovogodišnje natjecanje, u organizaciji Udruge "Pivčeva kala" i pod pokroviteljstvom Grada Opuzena, privuklo je sedamnaest ekipa iz cijele doline Neretve. U oštroj konkurenciji pobijedili su "Sipić i Lapić" ispred drugoplasiranih "Ribara težaka" i trećeplasirane ženske ekipe "Vatreni – četiri sestre".
   Šesteročlanom ocjenjivačkom sudu na čelu sa Veljkom Barbierijem posao nije bio nimalo lak. Prema Barbierijevim riječima svi brudeti su bili izvrsni. Radilo se tek o nijansama u okusu, vizualnom izgledu, kao i o izgledu samih natjecatelja i njihovoj prezentaciji svoga uratka. Sve ekipe su na početku dobile 1,5 kg cipola, žaba i jegulja koje je trebalo pretvoriti u brudet za jedan školski sat.
   Najveći dobitak imali su mnogobrojni promatrači koji su se na kraju natjecanja pretvorili u degustatore. Šteta je što ukupna količina skuhanih brudeta nije mogla zadovoljiti potražnju pa bi bilo dobro da se ubuduće natjecateljima poveća količina sastojaka ili da se za posjetitelje posebno kuha brudet koji bi se prodavao po popularnim cijenama. U svakom slučaju Brudetijada je pogodila u sridu i ima potencijal da postane šire poznata te u Opuzen i Neretvu privuče velik broj turista.

Tri cipola dvije jegulje i pola duzine žaba. Sve ostalo spada u tajne meštara za kuhanje neretvanskog brudeta...

     ... koji na kraju može izgledati ovako...

   ... ili ovako - stvar aranžerskog umijeća.

Nije lako u "file" pohraniti svih sedamnaest okusa i na kraju donijeti odluku. Veljko Barbieri kuša jedan od brudeta.

Trećeplasirane "Vatrene - četiri sestre". Četvrta nije stala u kadar.

"Ribari težaci" ove godine zadovoljili su se drugim mjestom.

Zadovoljna lica pobjednika "Stipića i Lapića". Šteta što brudeta nje bilo više da ga svi mogu probati.