vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Neretva bi mogla postati slana močvara

Metković, 12.8.2006. - U današnjem Vjesniku na dvije stranice je objavljen razgovor sa Davorinom Markovićem, ravnateljem Državnog zavoda za zaštitu prirode. Tema je Zaštita prirode i usklađivanje hrvatskih standarda s europskima u sklopu pregovora s Bruxellesom o punopravnom članstvu u EU. U članku je pitanje proglašenja delte Neretve parkom prirode izdvojeno u posebnu okviru pa taj dio teksta prenosimo u cijelosti.


Gdje su danas crne ekološke točke u Hrvatskoj?
- Najkritičnija je dolina rijeke Neretve, odnosno cijelo morsko područje Malostonskog zaljeva. Tamo je problem vrlo složen jer vode u Neretvi ima sve manje zbog zahvata u Bosni i Hercegovini kojima se vode što opskrbljuju Neretvu preusmjeravaju na druga područja. Morska voda ulazi ispod Neretve, a što je manje slatke vode ona ne može zadržati slanu vode pa salinitet stalno raste. Ako se nešto ne poduzme na cijelom riječnom toku postoji opasnost da delta Neretve postane slana močvara u kojoj neće biti ni mandarina, ni paprika.
Što se čini da se to spriječi?
- Premijer Sanader i ministar Biškupić obećali su da će država učiniti potrebne korake u zaštiti i osiguranju života u delti Neretve. Državni zavod do kraja godine treba izraditi stručnu podlogu za proglašenje donjeg toka Neretve parkom prirode, upravo s ciljem da se i preko međunarodnih institucija utječe na aktivnosti u gornjem toku i njenim pritocima, kako bi se osigurao opstanak. Problem Neretve je i u njenom sve većem zagađenju jer u delti Neretve nema pročišćivača otpadnih voda, a tu obitava 30.000 stanovnika, kao i sve veći broj turista. Problem je i u nekontroliranom korištenju agrotehničkih sredstava, ponajprije kemijskih, i to posebice zbog meke granice s BiH u tom području. BiH, naime, nema još postavljene jasne propise o upotrebi zaštitnih sredstava u poljoprivredi pa se tako koriste mnoga sredstva koja su u Hrvatskoj zakonom zabranjena. Proglašenjem delte Neretve parkom prirode bio bi osiguran i opstanak stanovništva na tom području. Tamošnji su stanovnici to prepoznali, osim onih iz Opuzena i Slivna koji se tome izričito protive.