vijesti www.metkovic.hr

 Svijet

USS Ramage u posjetu Neumu

Neum, 19.10.2006. - Tijekom ovog tjedna u zaljevu Neum-Klek usidren je američki razarač USS Ramage (DDG 61), raspoređen kao dio 2006./2007. udarne grupe nosača Eisenhower. Jučer je brod posjetila velika skupina političara iz susjedne BiH, vojnih atašea i novinara za koje je organizirano razgledavanje broda.
Među političarima iz susjedne države bili su i članovi još aktualna Predsjedništava Sulejman Tihić, Ivo Miro Jović i Borislav Paravac te federalni premijer Ahmet Hađipašić. Na palubi razarača gostima je dobrodošlicu zaželio zapovjednik James H. Dick, a potom im se obratio američki veleposlanik u BiH Douglas McElheney koji je istaknuo kako su mornarica i oružane snage SAD-a imale važnu ulogu u uspostavi mira u BiH, te da spomenute dvije zemlje imaju čvrste vojne odnose uz opsežan bilateralni vojni angažman kroz vježbe, obuku i obrazovanje.
Uplovljavanje američkog razarača u bosansko-hercegovačke teritorijalne vode privuklo je pozornost mnoštva novinara i fotoreportera za koje su domaćini organizirali obilazak broda uz apsolutno dopušteno snimanje svega. "Ono što nismo željeli pokazati sklonili smo prije vašeg dolaska" – rekao nam je vodič. Ratni brod USS Ramage porinut je 1995. i osposobljen za simultano izvođenje različitih borbenih operacija. Posadu sačinjava tridesetak časnika i tristo mornara. Dužinom od 154 m, širinom od dvadeset i gazom od 9,5 m brod je prava atrakcija u uskom zaljevu pred Neumom. No, podatak o najvišoj točki od 45 metara bio je najzanimljiviji s obzirom na hrvatsko-bosanskohercegovački spor oko visine budućega mosta Pelješac-kopno koji Hrvatska namjerava graditi. Političke konotacije ovoga posjeta američkog razarača Neumu su svakako višeslojne i odnose se većinom na aktualnu političku situaciju u BiH, ali stječe se i dojam da će se hrvatski političari (30 m) i bosanskohercegovački političari (60 m) morati naći negdje oko sredine kako bi USS Ramage i dalje mogao nesmetano uplovljavati u BiH teritorijalne vode.

Zapovjednik James H. Dick pozdravlja goste. Iza njega postrojeno aktualno Predsjedništvo Jović-Tihić-Paravac sa američkim veleposlanikom u BiH Douglasom McElheneyem.

      Krma razarača inače služi i kao heliodrom

                Tipično američki prizor.

   Vojni atašei nosili su jasno raspoznatljive oznake

 
          Članica posade USS Ramage

     Poseban stol za odlaganje časničkih kapa

                      Pramčani top

                     Lanser torpeda

  Ispod svakog poklopca jedan tomahawk projektil.

Središnji upravljački sklop na zapovijedanom mostu

            Prizor često viđen u filmovima.

Pramac razarača usmjeren ka usku prolazu između Kleka i vrha poluotoka Klek...

kojega štiti BiH obalna straža i policija. U pozadini, na brdu iznad Duboke, vidi se usjek prilaza budućem mostu Pelješac-kopno.

Al-Qaida nije prošla, ali jest Alkaid.  Hrvatski remorkeri (podrška u pratećim plovilima je iz Hrvatske) imena dobivaju prema zvijezdama. Tako se uz brod Natalia uz američki razarač našao i remorker Alkaid koji je ime dobio po posljednjoj zvijezdi u sazviježđu Velikog medvjeda.