vijesti www.metkovic.hr

 Održivi razvoj

Srpska i Hrvatska dogovorile zajednička ulaganja

Metković, 24.10.2006. - Priča o projektu Gornji horizonti uzbunila je svojedobno stanovništvo što živi u donjoneretvanskom kraju zbog opasnosti od promjene režima voda u slivu Neretve. Stručnjaci odavna upozoravaju da je poljoprivreda u donjoj Neretvi ugrožena sve većim zaslanjenjem tla zbog nedovoljne količine vode koju Neretva sobom nosi ali i prekida u podzemnim vodotocima. Očekivalo se od Vlade da zaštiti interese donjoneretvanskih poljoprivrednika pa stoga zbunjuje vijest sa www.glassrpske.com koju prenosimo u izvorniku.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i ministar privrede, energetike i razvoja Milan Jelić razgovarali su u petak u Banjoj Luci sa pomoćnikom ministra za energetiku i rudarstvo u Vladi Hrvatske Željkom Tomšićem i predsjednikom Uprave "Hrvatske elektroprivrede" Ivanom Mravljakom sa saradnicima.
Obje strane su pokazale spremnost da u narednom periodu pristupe zajedničkim ulaganjima u planirane elektroenergetske objekte na slivu rijeke Trebišnjice koje bi, vlastitim sredstvima, realizovale "Elektroprivreda Republike Srpske" i "Hrvatska elektroprivreda".
Takođe, ovom prilikom naglašena je potreba međusobnog regulisanja odnosa po osnovu predratnog ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Gacko i po osnovu raspodjele proizvedene energije u hidroelektrani "Dubrovnik".
Na sastanku je dogovoreno da će "Elektroprivreda Republike Srpske" i "Hrvatska elektroprivreda" pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i nakon pribavljanja mišljenja Vlade Republike Srpske i Vlade Hrvatske nastaviti planirane aktivnosti na izgradnji novih kapaciteta u okviru projekta "Gornji horizonti" i "Hidroelektrana Dubrovnik 2".
Hidroelektrana na Trebišnjici kandidovala je Vladi Srpske dva projekta za privrednu godinu i to izgradnju hidroelektrane "Bileća" i brane "Dubrovnik 2", saznaje Srna u ovom preduzeću.
Time bi se racionalnije koristile vode iz sliva rijeke Trebišnjice.
Generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Ilija Stanković kaže da su to značajni projekti koji bi proizvodili nove kilovate električne energije, dok bi izgradnja brane "Dubrovnik 2" mogla biti i značajan korak u rješavanju duga Hrvatske za neovlašćenu potrošnju vode iz sliva Trebišnjice.
Stanković napominje da će izgradnja hidroelektrane Bileća u Čepelnici početi naredne godine, jer je tunel Fatničko polje-Bilećko jezero već u funkciji.
Govoreći o proizvodnim rezultatima Hidroelektrana na Trebišnjici, Stanković je naveo da je u devet mjeseci ove godine proizvedeno oko 980 miliona kilovat časova električne energije, što je 87 odsto od ovogodišnjeg plana.
On je rekao da se očekuje da će ovogodišnji plan proizvodnje električne energije biti prebačen, uprkos tome što je godina hidrološki nepovoljna.