vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Spašena ozlijeđena velika ušara

Metković, 30.1.2017. - Prošle je subote naš sugrađanin Stipe Kaleb na nasipu ispod Struge pronašao sovu ušaru (Bubo bubo) pa se, zamijetivši da je ozlijeđena, obratio Ornitološkom društvu Brkata sjenica.

Bariša Ilić je pregledao sovu i ustanovio da na jednom krilu nedostaje pet ili šest velikih letnih pera pa ptica ne može normalno letjeti. Odmah je stupio u kontakt sa Sokolarskim centrom u Šibeniku, gdje je ptica prevezena te pomnije pregledana i zbrinuta. Nakon rehabilitacije bit će vraćena u Metković i puštena na isto mjesto u prirodi.

Prije nekoliko dana lovac Ante Kešina našao je ošamućenoga škanjca kojeg je udario automobil. Donio ga je doma, a nakon što je šok prošao i ptica se osvijestila pustio ga je u prirodu.

– Kao što je poznato onima koji prate rad Ornitološkoga društva Brkata sjenica, ovo nije prvi put da zbrinjavamo ozlijeđene ptice pa želim naglasiti u čemu se ovo razlikuje od prijašnjih zbrinjavanja. Naime, u medijima često čitamo da lovci nemilice ubijaju grabljivice, moguće da ima i takvih, ali u ovim slučajevima lovci spašavaju grabljivice. Želim reći da ozljeđivanje grabljivica rade neodgovorni ljudi, a ne lovci u cjelini, a da je to tako svjedoče ovi primjeri i još neki primjeri kojima sam svjedočio do sada. Ovim putem ponovo zahvaljujemo gospodi Kalebu i Kešini na brizi za ozlijeđene ptice i vremenu koje su potrošili oko zbrinjavanja ušare i škanjca – rekao je Bariša Ilić.