vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Bernardić i Hrelja ocijenili 100 dana Hrvatske vlade

Metković, 4.2.2017. - Predsjednici SDP-a i HSU-a Davor Bernardić i Silvano Hrelja sinoć su u Zgradi političkih stranaka u okviru tribine 100 dana Hrvatske vlade, koju su organizirali gradski ogranci SDP-a i HSU-a, govorili o aktualnim političkim problemima.

Predsjednik GO SDP-a Metković Krešimir Kuran na početku tribine pozdravio je okupljene članove i simpatizere te najavio goste. Skupu se obratila i predsjednica GO HSU-a Ubavka Mostahinić, poželjevši dobrodošlicu gostima te pozdravivši sve članove i simpatizere. Bernardić je na početku tribine općenito ocijenio rad Vlade kao 100 dana bez ikakvoga plana. Konstatirao je da su najveći problemi koji trenutno muče Republiku Hrvatsku iseljavanje mladih, toleriranje plagijatora i preniska minimalna plaća, koja iznosi samo 40% prosječne plaće. Nadalje je istaknuo potrebu uspostavljanja kontrole nad INA-om, ali ne po modelu privatizacije 25 % HEP-a. On smatra da je potrebno stimulirati najperspektivnije sektore te ističe neefikasnost porezne reforme jer nagrađuje one s najvišim prihodima, dok ostale zanemaruje.

Silvano Hrelja je u uvodno rekao da neće govoriti oštrom retorikom prema trenutnim obnašateljima vlasti. Ipak, smatra da aktualna Vlada daje samo prazna obećanja te da konkretne poteze još nismo vidjeli. Posebno je naglasio probleme umirovljenika, naročito onih s malim mirovinama koji ne mogu servisirati vlastite potrebe. Teoretiziranje o aktualnim problemima poput demografije je nepotrebno jer nisu zadovoljeni osnovni uvjeti poput pronalaska posla i krova nad glavom. Na kraju uvodnoga izlaganja Hrelja je kazao kako građani nisu glasali za to da Hrvatski sabor bude cirkus.

Što se tiče utjecaja porezne reforme na gospodarstvo i lokalnu i regionalnu samoupravu Bernardić tvrdi da je potrebno redefinirati područja s posebnom skrbi te naglašava da ključ problema nije u poreznom rasterećenju nego u plaćanju usluga „od strane države“ onim jedinicama lokalne samouprave koje nisu u stanju same servisirati svoje potrebe. Što se tiče INA-e i MOL-a, Bernardić smatra da je potrebno postići konsenzus oko načina i modela kupovine INA-e. Hrelja misli da je prije samoga spašavanja INA-e potrebno odgovoriti na nekoliko važnih pitanja; koliko će to stajati, koji je drugi korak te koliko se radnih mjesta može otvoriti za te novce? Ističe da je cijela INA-ina trgovina u koncesiji, odnosno predana privatnim trgovcima ili radnicima. Vlada mora biti svjesna da ima jake mehanizme za kontrolu Mađara.

Na red je došla i problematika ploče u Jasenovcu. Bernardić je u svezi toga istaknuo da je potrebno poštovati pijetet žrtava te da se ne može povezivati fašistički režim i pozdrav s Domovinskim ratom. Stoga smatra da je potrebno zauvijek raskrstiti s fašizmom.

Za obvezno služenje vojnog roka Bernardić je rekao da vojni rok treba biti dobrovoljan, ali da je potrebno motivirati i poticati mlade ljude da se odlučuju za takav odabir. Hrelja o tome kaže da se za mjesec dana mladoga čovjeka može naučiti rukovati oružjem, ali smatra da je to nepotrebno budući da se danas ratovi vode pomoću bespilotnih letjelica i drugom suvremenom tehnologijom.
F. Bokan