vijesti www.metkovic.hr

 Film

Prikazan dokumentarni film o otkrivanju jedne od najstrožih tajni iz vremena Jugoslavije

Metković, 9.2.2017. - Dokumentarni film Huda jama – strogo čuvana tajna slovenskoga publicista Romana Leljaka sinoć je pred brojnom publikom prikazan u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Leljaka je pozdravio i publici predstavio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, nakon čega se autor osvrnuo na okolnosti zbog kojih je počeo svoja istraživanja te na probleme oko dobivanja dozvole za ulazak u Barbarin rov u rudniku Huda jama, za koji je prema izjavama svjedoka znao da je mjesto strašnoga zločina. Počinile su ga u drugoj polovini svibnja i prvoj polovini lipnja 1945. godine partizanske jedinice, koje su samo u Barbarin rov bacile oko 3000 ljudi, među njima žena, djece i staraca, te ih, mnoge još žive, zazidale. Samo u prvih 15 metara rova pronađeni su ostatci 726 djelomično mumificiranih tijela, od kojih su mnoga zatečena u položaju kretanja u kojemu su ostala u trenutku strašne smrti gušenjem. Da su počinitelji itekako bili svjesni svoga zločina, dokazuje to što su zločin pokušali skriti s čak 11 pregrada od betona, cigle i drugih materijala, između kojih su nasipali zemlju.

Leljak je rekao da se, naravno, treba okrenuti prema budućnosti, ali se ne smije dopustiti da živimo pokraj stratišta u kojima su tijela ljudi koji su, također, imali pravo na budućnost. Nada se da će i u Sloveniji i u Hrvatskoj današnje vladajuće strukture imati više sluha od prošlih pa je tako pozdravio i inicijativu predsjednika sabora RH Bože Petrova da se javnosti dostupnom učini sva arhivska građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine. Nakon projekcije filma, koji je obilovao mučnim scenama, Leljak je u predvorju GKS-a potpisivao svoje knjige. Iskoristio je prigodu za predstaviti i najnoviju, koja je jučer izašla iz tiska. Riječ je o desetogodišnjem izvještaju Uprave KOS-a JNA pod nazivom Borba protiv neprijatelja 1944.-1954.