vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Kako koristiti potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

Metković, 10.2.2017. - U Galeriji GKS-a sinoć je održano predstavljanje Natječaja za podmjeru 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ koji provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nakon što je okupljene pozdravila metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur, Natječaj su predstavili Ante Mijić iz Savjetodavne službe i Nikolina Talajić iz Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU Grada Metkovića. Na predstavljanju se okupio velik broj zainteresiranih poljoprivrednika koji su se mogli detaljno informirati o potrebnoj dokumentaciji i uvjetima Natječaja.

Za sredstva iz Natječaja mogu se prijaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva i zadruge, s time da im je primarna djelatnost poljoprivreda. Poljoprivredna gospodarstva koja se prijavljuju na Natječaj moraju biti upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i pripadati ekonomskoj veličini od 2.000 do 7.999 eura. Potpora se dodjeljuje u obliku nepovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, koje mogu uključivati unapređenje procesa rada i poslovanja te povećanje proizvodnih kapaciteta. Visina potpore predviđene Natječajem iznosi 15.000 eura, a isplaćivat će se u dva obroka razdoblju od najviše tri godine. Zahtjevi za dobivanjem financijske potpore mogu se podnositi u elektronskom obliku putem AGRONET sustava od 27. veljače do 27. ožujka tekuće godine. Jedan od važnijih kriterija za kojega će se dobivati dodatni bodovi je lokacija na kojoj će se provoditi aktivnosti iz poslovnog plana, odnosno više bodova će dobiti gospodarstva koja se nalaze u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, što se, prije svega, odnosi na otoke i brdsko-planinska područja.
F. Bokan