vijesti www.metkovic.hr

 Gastronomija

'Raštika u Naroni' okupila brojne ljubitelje toga jela

Metković, 13.2.2017. - Na Naronskom trgu u Vidu jučer je održana gastronomska manifestacija Raštika u Naroni, koja se već četvrtu godinu održava u organizaciji HSŠKD Narona - Sekcija Mladi Vid.

Ove godine prijavilo se 17 ekipa, a nastupilo ih je 16. Budući da se gledao i izgled stolova na kojima se pripremalo jelo, svi su bili ukrašeni karakterističnim neretvanskim proizvodima, ali i kolačima, suhim smokvama te predmetima koji su se nekada svakodnevno koristili.

Kao i prethodnih godina počasni gost Stručnog ocjenjivačkog suda bio je Veljko Barbieri, poznati hrvatski gastronomski stručnjak i književnik. Kriteriji prema kojima se birala najbolja raštika bili su izgled, okus i miris hrane te sveukupan dojam. Prvo je mjesto, kao i prošle godine, sa 101 bodom osvojila ekipa Gurmani prijatelji. Drugo mjesto pripalo je ekipi Kasupije sa samo dva boda manje, dok je treće osvojila ekipa Plava kamenica.

Nagrade su im predali gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, prof. Dana Paponja i dr. Miljenko Ljubić. Manifestacija je održana uz generalno pokroviteljstvo Grada Metkovića i Marija Klobučića, a pripomogli su i mnogi lokalni sponzori.

Lijepo vrijeme omogućilo je da manifestacija privuče velik broj posjetitelja, ponajprije ljubitelja raštike, koji su uz glazbu grupe Tajni dodir uživali u autentičnom ambijentu.
M. Pehar