vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Dr. Marko Veselica – hrvatski Mendela

Metković, 18.2.2017. - Sin hrvatskoga partizana koji je 1944. poginuo u operaciji oslobađanja Knina, dr. Marko Veselica zalagao se prije 46. godina za privrednu reformu, tj. za tržišnu ekonomiju u okvirima socijalizma i politiku čistih računa. Svoja javna istupanja u tim olovnim vremenima skupo je platio.

Bilo je to vrijeme kada je nakratko prekinuta tzv. hrvatska šutnja, kada su studenti podignuli svoj glas tražeći veće slobode te pravedniju raspodjelu dobiti s kojom je jako hrvatsko gospodarstvo tada sudjelovalo u ukupnoj jugoslavenskoj privredi.

Veselica je (uz Gotovca i Gabelicu) označen kao jedan od istaknutijih „proljećara“ i na montiranom političkom procesu osuđen na dugotrajnu robiju. „Odležao“ je s najgorim ubojicama točno 11 godina i 46 dana u komunističkim kazamatima pa je nazvan hrvatskim Mendelom. Sve je to primio kao svoj križ koji nosi za Hrvatsku, a kada su zapuhali novi vjetrovi bio je glavni inicijator osnivanja HDZ-a. Ubrzo se razišao s Tuđmanom pa je s bratom Vladom osnovao Hrvatsku demokratsku stranku, koja u onim vremenima nije mogla ostaviti značajnijega političkog traga.
  

Na vijest o Veseličinoj smrti, jučer je tijekom saborske Sjednice predsjednik Božo Petrov pozvao zastupnike na minutu šutnje. Petrov je, također, uputio pismo sućuti obitelji Veselica:
  

„Poštovana obitelji,
  

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Marka Veselice, hrvatskog političara, zastupnika u Hrvatskom saboru i borca za samostalnost naše Domovine.

Njegov je život obilježila dugotrajna beskompromisna politička i ljudska borba za prava i slobodu hrvatskoga naroda. Njegova uloga u Hrvatskom proljeću, kao i u vremenima koja su uslijedila, postala je sinonim za hrvatsku političku emancipaciju. Zbog toga ćemo ga se zauvijek prisjećati kao hrvatskog velikana koji je u ključnim trenucima dao presudni doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske.

Molim Vas, u ime zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru i u moje osobno ime, primite izraze najdublje i iskrene sućuti.

U ovom tužnom trenutku, uz obitelj preminulog Marka Veselice misli su i molitve svih nas koji smo ga poštovali i cijenili.“