vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

Grmoja: Metković nikada neće biti u ovakvoj poziciji da se sve poklopilo i ovo je idealna prilika za Metković

Metković, 27.2.2017. - U povodu nedavne objave Mosta nezavisnih lista da će njihov politički tajnik Nikola Grmoja biti kandidat za župana DNŽ na svibanjskim izborima, razgovarali smo sa saborskim zastupnikom i zamjenikom gradonačelnice Metkovića Nikolom Grmojom.

Gospodine Grmoja zašto je Mostu važna Županija?

Mi smo radili ankete za Grad Metković i Dubrovačko-neretvansku županiju i vidjeli smo, s obzirom na moju prepoznatljivost na nacionalnoj razini i istupe koje sam imao, da imam velike šanse za pobjedu u našoj županiji. Županija je važna za sam Grad Metković i općenito za razvoj hrvatskoga juga jer se strateški projekti ne mogu odvijati bez suradnje sa Županijom. Vidimo sada da su u tijeku izmjene Prostornoga plana, koji je također važan za razvoj cjelokupne županije, ali i svake pojedine jedinice lokalne samouprave. Mi tijekom ovog četverogodišnjeg razdoblja praktički nismo imali nikakvu suradnju s Dubrovačko-neretvanskom županijom. Župan nije želio surađivati s gradovima gdje na vlasti nije HDZ, dakle s dva najveća grada u županiji; Dubrovnikom i Metkovićem. Nekako ga možemo razumjeti za Dubrovnik, ali zahvaljujući Metkoviću pobijedio je u prvom krugu na izborima pa mislim da nije u redu tako vratiti građanima Metkovića, odnosno kažnjavati ih što su izabrali Most. Ne samo da nismo radili sinergijski na razvojnim projektima, Županija praktički nikakav novac nije uložila u grad Metković. Prema informacijama koje imam to je bila izravna naredba župana Dobroslavića.

Osim borbe za mjesto župana, borba je i za vijećnike u Županijskoj skupštini u kojoj ste do sada imali četiri vijećnika. Što kažu ankete kako biste tu mogli proći na izborima?

Sada je očito, kakav god bude rezultat u borbi za župana, da se bez Mosta neće moći sastaviti županijska većina, što je jako važno i za sam Grad Metković, ali i za razvoj cjelokupne Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije. Ono što sam u nekoliko istupa već rekao, župan Dobroslavić više je obilazio europska središta nego različite dijelove županije. Pričao mi je jedan naš ministar, koji je na Vijeće ministara išao drugom klasom aviona, župan Dobroslavić je išao na nekakav bezvezan sastanak prvom klasom. To pokazuje kakav je odnos, on se pokušava nametnuti kao nekakav europski lider, ali Dubrovačko neretvanska županija to ne može biti. Mi možemo biti regionalni lider, prije svega razvojem projekata prekogranične suradnje. Županija nema nikakvu viziju strategije daljnjeg razvoja, sve ovisi o Dubrovniku koji je sam po sebi turistički brend. Da sada pokušamo nabrojati što je župan Dobroslavić konkretno napravio, u biti nitko se ne može sjetiti što. U Gradu Metkoviću napravljena je samo ona ograda u luci i to kroz jedan projekt koji je potpuno nepotreban i koji uopće nije uvažio to što luka sada znači za Metković. To u biti pokazuje da se u Županiji uopće strateški ne promišlja.

Jačate i u Splitsko-dalmatinskoj županiji tamo vam je kandidat za gradonačelnika Splita gospodin Pauletić.

Gospodin Pauletić je kandidat za gradonačelnika Splita i to jako opasan kandidat, iako sada kruže nekakve ankete prema kojima je on četvrti. Premda je to dobar postotak kao ulazni start, mi mislimo da on puno bolje stoji. Građani Splita ga prepoznaju od vremena pobjede u 'Kviskoteci', a onda kasnije kao privatnoga poduzetnika koji je sve stekao svojim vlastitim trudom i znanjem. Napravio je djela koja bi se rijetko tko od nas usudio, poput onoga kada se odrekao milijun kuna što ih je dobio na kvizu i podijelio ih potrebitima. Mislim da Splićani prepoznaju rad Roberta Pauletića i da će to nagraditi. U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo jednako dobre šanse kao i u Dubrovačko-neretvanskoj. Razmišljamo koga ćemo kandidirati za župana. Ankete upućuju na gospodina Miru Bulja, koji jako dobro stoji, ne samo u Cetinskoj krajini nego i u Splitu, što je za nas bilo iznenađujuće.

Hoće li se g. Bulj toga prihvatiti?

Njemu je Sinj u srcu i on je praktički već krenuo u kampanju za Sinj, ali ako bismo našli nekakvo rješenje za Sinj, koje će biti kvalitetno kao g. Bulj, onda postoji velika šansa da se odluči za kandidaturu za splitsko-dalmatinskog župana.

Kako je s ostatkom Hrvatske?

Nakon Dalmacije, najjači smo u Slavoniji. U gotovo svim županijama imat ćemo jake kandidate za župana koji su nacionalno prepoznatljivi. U Osijeku ćemo sigurno igrati jaku ulogu, ne mogu reći da ćemo preuzeti vlast, ali se bez nas neće moći ništa. U Zagrebu se nadamo da ćemo biti faktor u Gradskoj skupštini, u Sisačko-moslavačkoj županiji postoje velike šanse da imamo jedno iznenađenje kao kandidata za župana i ako to bude tako svašta je moguće. U Zagrebu ćemo najvjerojatnije ići s nekim od prepoznatljivih mostovaca. Imali smo raznoraznih ponuda, ali nismo prepoznali isti model rada i vođenja politike kakav mi zagovaramo, tako da smo odlučili najvjerojatnije izaći sami.

Imali ste kao stranka prvu Izbornu skupštinu, na kojem ste vi izabrani za političkog tajnika. U čemu je razlika između tajnika i političkoga tajnika?

Nema neke velike razlike, s time da politički tajnik u biti kreira najviše političke odluke, smjer u kojemu će ići politička stranka. Mi imamo organizacijskoga tajnika koji se bavi terenskom organizacijom naših inicijativa, koordinacija i tako dalje. On više radi na terenu, a mene se zove kad treba donijeti neku političku odluku. Naravno donosim ih sam pa onda savjetujem Predsjedništvu u kojemu smjeru ići. Što se tiče Mosta, Most je prije bio stranka lokalnoga karaktera. Sada je postao nacionalna politička stranka koja, za razliku od ostalih stranaka, ima još jednu nadgradnju koja se zove platforma. Ona okuplja nezavisne liste i pojedince koji ne žele biti članovima stranke, ali žele s nama raditi na promjenama u Hrvatskoj.

Dakle, Most je tu jedna od nezavisnih lista na platformi.

Most je stranka definitivno najjača od svih koje platforma okuplja i ona je, osim što je stranka, mjesto okupljanja svih tih nezavisnih koji ne žele biti članovi stranke, ali žele djelovati na toj platformi Mosta, odnosno žele se koristiti ili imenom Mosta u smislu da na izbore izlaze kao Most ili da im Most da podršku.

U slučaju dobrih rezultata na lokalnim i regionalnim izborima mnogi će Mostovi zastupnici morati naći zamjenu u Saboru.

To će biti problem. Znaju nam često ovi naši u Zagrebu reći da ako Miro Bulj i Grmoja postanu župani tada ćemo biti u problemima u Saboru. Praktički, sama retorika u Saboru ljudima ne znači, ona je nekakav dojam, ali ako mi kao dio vladajuće većine ne proguramo naše zakonske prijedloge i ako se neke stvari u Hrvatskoj ne počnu mijenjati, naših 15 ruka u Saboru ništa neće značiti. Zadatak tih naših 15 ruka u Saboru je da proguramo sve ono što smo obećavali našim građanima. To je sada upravo u tijeku – porez na ime tvrtke je ukinut, što je bilo jedno od naših sedam jamstava, zakon o HRT-u, kojim se Hanžekoviću te javnim bilježnicima i odvjetnicima zabranjuje obavljati ovrhe za HRT, ide sada u drugo čitanje. Ovršni zakon, kojim ćemo zaštititi građane koji praktički ostaju bez jedine nekretnine, a država će subvencionirati ili im dati zamjensku nekretninu dok ne stanu na noge, sada je također u drugom čitanju. Donesen je i Zakon koji su prozvali 'Lex Vlahušić', iako nema veze s time. Njime se zabranjuje pravomoćno osuđenim osobama bavljenje politikom, odnosno kandidiranje na izborima. U tijeku je donošenje Zakona o pravima zastupnika, kojim će se kažnjavati nedolazak na sjednice, što je bio naš zahtjev. Ukinuta je privilegija šest plus šest, dakle ne možete više biti zastupnik tri dana i ostvariti pravo na jednogodišnju saborsku plaću. Priče da su nestale reforme Mosta ne stoje, naravno oni koji to žele tako prikazati i ne reći što je posrijedi uvijek mogu reći da je tako, ali bez nekakvih argumenata.

Četiri godine ste već u politici, koliko ste puta iz Metkovića putovali u Zagrebu?

Puno, toliko puno da sam uništio svoj automobil kada sam išao na gostovanje u 'Nedjeljom u 2', pokvario mi se motor i morao sam uzeti polovni. Puno sam puta sām putovao za Most i kao saborski zastupnik. Puno sam puta putovao i s Božom i to je velika prednost kada mogu ići s njim. On dosta ranije ide u Sabor, praktički je gore cijeli tjedan. Nisam brojao, ali sam napravio puno kilometara.

To vas pitam zbog toga što Mostovi politički protivnici kažu da vam je Metković bio samo odskočna daska te kada ste se maknuli u Zagreb sada vas nije briga za Metković.

Cjelokupno naše promišljanje, ono što nam u cijeloj Hrvatskoj predbacuju je taj Metković. Ja mislim da su dijelom u Hrvatskoj birači iživcirani Metkovićem, a onda u našem gradu kažu da smo zaboravili Metković. To meni nikako nije spojivo, ali to govori oporba, sve smo svoje političko djelovanje usmjerili na to da bi ljudima u Metkoviću život učinili boljim, naravno, i svima u Hrvatskoj. Nitko normalan ne može tvrditi da je odlazak u Zagreb, odnosno imati nekoga u Zagrebu, loša stvar za Metković. Vidim da me kandidat HSS-a Stipo Gabrić Jambo proziva da sam se kandidirao za župana u krivoj županiji, vjerojatno aludirajući na to da sam izabran u Sabor iz VI. izborne jedinice, što je potpuno besmislena primjedba. Naši mostovci iz VI. izborne željeli su mene na listi jer sam nacionalno prepoznatljiv mostovac, a da su bili u pravu pokazuje i činjenica da sam u izbornoj jedinici iz koje ne dolazim dobio najveći broj preferencijskih glasova. Očito Jambi smeta što je Metković uz Božu,koji je izabran iz naše izborne jedinice, i Davora Romića koji je izabran u prvoj izbornoj dobio još jednoga zastupnika. I to zastupnika koji je jedan od aktivniji u Hrvatskom saboru.

Kandidat HDZ-a govori neki dan u TV prilogu da je potrebno napraviti sinergiju gradske, županijske i državne vlasti. Što će mu sinergija s državnom vlasti? Kud ćeš bolje sinergije od toga kada imaš nekoga svoga u državnoj vlasti u Zagrebu. To su priče jer nam se ne može reći da smo nešto ukrali ili napravili nešto loše u Metkoviću. Zato šire takve priče da smo otišli su u Zagreb i zaboravili na Metković. Ja sam nedavno na radiju pozvao građane Metkovića da samo racionalno razmisle; ako im se čak i ne sviđa netko od nas neka budu svjesni da slab rezultat Mosta u Metkoviću znači slabiji Metković. Kada bi, recimo, HDZ-ov kandidat postao gradonačelnikom Metkovića, to se neće dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, on bi bio samo jedan u nizu HDZ-ovih gradonačelnika u Hrvatskoj kojemu bi netko rekao – stani u red i čekaj. Kada se mi iz Mosta s ovim političkim kapitalom pojavimo u Zagrebu i uđemo u bilo koje ministarstvo stvari puno drugačije izgledaju, to znaju svi koji su sa mnom bili u nekom ministarstvu ili bilo gdje drugdje. To sam ja rekao našem protukandidatu iz HDZ-a g. Daliboru Milanu. Rekao sam – ti ne ulaziš u ovo iz uvjerenja, ti si O. K., o nama ne misliš nešto posebno loše, kao što smo mi 2013. godine mislili loše o upravljanju gradom za vrijeme Stipe Gabrića Jambe. Ulaziš u ovo vjerojatno jer ti je nešto obećano, a stratešku točku Metković nisi odredio ti ovdje u lokalnom HDZ-u, nego ju je odredio netko u Dubrovniku ili Zagrebu. Cilj toga je slabljenje Mosta kako bi se s Mostom moglo lakše na nacionalnoj razini, tj. smanjenje Mostova političkog kapitala pa da onda ne može ni realizirati određene stvari važne za Metković, kao što to može danas. Oni koji žele rušenje Mosta u Metkoviću ne rade samo protiv Mosta nego i protiv Metkovića

Neki iz oporbe vam spočitavaju da ste zaustavili važne projekte, poput pročistača na Duvratu u aranžmanu sa Svjetskom bankom?

Uskoro ćemo izaći s podacima koliko je kilometara kanalizacije napravljeno u protekle četiri godine, a koliko u četiri godine Stipe Gabrića Jambe i tada će sve biti jasno. Građani vide da se i sada mnoge ulice rade i da se kanalizacija radi. Osim toga, mi smo uspjeli napraviti projekt kojim će se pokriti 90 posto grada za puno manji novca nego što je predviđao taj ugovor. Projekt aglomeracije Metković je gotov, vrijedan je 274 milijuna kuna kuna i njime ćemo praktički pokriti cijeli grad. To je najveći projekt u povijesti Grada Metkovića. Tijekom protekle tri godine u otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije za Poslovnu zonu Dubravica uložili smo skoro milijun kuna, aktivno radimo na projektu spoja s autocestom, dovršava se nasip za obranu od poplava, koji je vrijedan oko 50 milijuna kuna, vratili smo kino u Metković, pokrenuli najjeftiniji gradski internet u Hrvatskoj, obnovili smo vodooskrbni cjevovod u uliciama sv. Franje Asiškoga, Andrije Kačića Miošića i Ilije Bošnjaka, gdje smo u kompletno sanirali cestu, a vrijednost radova je bila tri milijuna kuna. Izgradili smo biljni pročistač u Prudu, gdje smo se izborili da Grad Metković ne plati ni lipe jer smo preko darovnice Svjetske banke dobili osam milijuna kuna, trenutno izvodimo radove na izgradnji kanalizacijskih kolektora u ulicama Nikole Tesle i Neretvanskih gusara u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Osim toga, projektom prekogranične suradnje s Crnog Gorom izvukli smo iz europskih fondova dva milijuna kuna i izgradili mjerače protoka na nekoliko lokacija. Isto tako, mogu najaviti da će danas (ponedjeljak, 27. veljače) biti objavljen natječaj za obnovu kanalizacijskog sustava i vodovodnih cijevi te kompletne sanacije puta u ulicama Vladimira Nazora i Lovački put, a ta investicija bit će vrijedna dva milijuna kuna. Najavljujem da ćemo za nekoliko mjeseca započeti radove na izgradnji kanalizacijskog kolektora u Prudu, čija je vrijednost radova četiri milijuna kn, a sam Prud će time 90 posto biti pokriven kanalizacijskom mrežom. U Prud smo s realizacijom toga projekta u četiri godine našeg upravljanja Metkovićem uložili ukupno 12 milijuna kuna. Toliko o tome da smo pošteni, da smo vratili dugove, a da nismo ništa napravili.

Poznata je Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu Metkovića Katarina Ujdur, tko će joj biti zamjenici?

To još uvijek nismo definirali, isto kao što ja nisam definirao svoje kandidate za zamjenike župana. Mislim da još nije vrijeme. Katarina jako dobro stoji, mislim da ljudi prepoznaju njenu iskrenost i želju za boljim Metkovićem. Ja se nadam da će uz našu potporu, moju kroz Županiju, Božinu i naših mostovaca u državnoj vlasti, moći realizirati sve one projekte koje smo započeli i koje smo namjeravali napraviti. Metković nikada neće biti u ovakvoj poziciji da se sve poklopilo i ovo je idealna prilika za Metković. Metković je sada jak na političkoj sceni Hrvatske, što je važno, pa pozivam građane da nam daju povjerenje kako bi Metković bio još jači.