vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Okrugli stol na temu Otac Ante Gabrić

Metković, 27.2.2017. - Povodom obilježavanja Dana oca Ante Gabrića u subotu je u GKS-u održan okrugli stol u čast tom velikom misionaru i humanitarcu. Na početku je okupljene pozdravila gradonačelnica Katarina Ujdur koja se kratko osvrnula na život oca Ante Gabrića, njegova dobročinstva i misionarstvo te zahvalila svim sudionicima koji su toj manifestaciji dali svoj pridonos.

– Župe sv. Ilije Proroka i sv. Nikole Biskupa zajedničkom molitvom i suradnjom čuvaju uspomenu na oca Antu i nastoje stvoriti pozitivnu klimu u nadi da se proglasi blaženim – rekla je Ivana Čarapina, suorganizatorica i moderatorica Okrugloga stola.

Don Davor Bilandžić, župnik Župe sv. Nikole Biskupa, u čijem sklopu djeluje Pastoralni centar Otac Ante Gabrić, nije krio zadovoljstvo što Metković nastoji očuvati sjećanje na o. Antu te spomenutom manifestacijom sve podignuti na još višu razinu.

Druga suorganizatorica Vanja Gabrić govorila je o važnosti održavanja te manifestacije te kako stvoriti tradiciju obilježavanja Dana oca Ante Gabrića kroz humanitarne, znanstvene i međunarodne aktivnosti.

Dr. sc. Ivana Oraić Rabušić iz metkovske podružnice instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje govorila je o religijskom pravopisu kao posebnom pravopisu i o nastojanju Instituta u daljnjem radu na religijskom rječniku.

Ivana Čarapina je govorila je o Gabrićevu odnosu prema drugima, posebno prema djeci, a zahvaljujući njemu tisuće djece iz Hrvatske pomagalo je djeci iz Indije.

Ravnateljica OŠ S. Radića Božena Nikoletić istaknula je da je otac Ante Gabrić volio graditi škole i time nastojao djeci omogućiti obrazovanje pa je prema tome dužnost naše škole kao obrazovne institucije informirati djecu i mlade kako bi naslijedili njegovu viziju života. Također je naglasila važnost ovakvih programa i aktivnosti koji će postati kapital za budućnost grada te stvoriti ozračje u kojem će metkovske škole gorjeti za našega Oca.

Nikolina Vugdelija je rekla da joj je velika čast govoriti o Ocu jer ga pamti iz djetinjstva, te se osvrnula na njegove poruke koje i danas žive i mogu nam pomoći u odgoju djece. Okupljeni su se složili da treba ustrajati u informiranju djece i mladih kako bi i budući naraštaji upoznali Gabrićev život i djelo.

Violeta Oršulić iz SŠ Metković predstavila je Udrugu mladih oca Ante Gabrića kojom se nastoji pomoći učenicima s posebnim potrebama i socijalno ugroženim učenicima, također je izrazila želju da njegova rodna kuća postane memorijalni centar.

Direktorica Turističke zajednice Magdalena Ujdur govorila je o tome kako turistička zajednica može dati svoj doprinos da bi turisti dobili bolje informacije.

Martina Pačić govorila je o studiji Religija, filozofija i jezik u životu, oca Ante Gabrića, koju je radila Gimnazija Metković, gostovanju zborova IV. Gimnazije Marka Marulića iz Splita i Umjetničke škole Luka Sorkočević iz Dubrovnika, nizu učeničkih radova te suradnji s Gimnazijom u Travniku gdje se školovao otac Ante Gabrić. Travničani su poslali svoj istraživački rad, esej i snimili video.

Goran Matić je govorio o ulozi kulture i kazališta u manifestaciji te predstavi Preko reda i recitali Otac Ante neretvanski, kojima je on autor.

Vatro Markotić je govorio o dugogodišnjoj suradnji na kazališnim daskama s pok. Ljubom Jeramaz, sestrom oca Ante Gabrića, preko koje je doznao značajne podatke o ocu Anti Gabriću.

Marinka Jurković je govorila o ulozi Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u obilježavanju Dana oca Ante Gabrića i suradnji škola.

Anka Veraja je opisala dugogodišnje djelovanje Molitvene zajednice Bijeli Vir. Zbog zdravstvenoga stanja dr. sc. Ivan Jurić nije mogao nazočiti Okruglom stolu pa je njegov rad o promociji Knjige pisama, koja je bila u Zagrebu u vrijeme stogodišnjice i otvaranja kauze za proglašenje blaženim oca Ante Gabrića, pročitala Ivana Čarapina.

Božo Ivić je govorio o uređenju grada i prostora oko kuće oca Ante Gabrića, koji trebaju biti na razini dobro organiziranoga i kulturnoga grada.

Na Okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici dviju vrlo aktivnih metkovskih udruga koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama te o osobama s invaliditetom. To su Udruga 'Otac Ante Gabrić' i Udruga osoba s invaliditetom 'Prijatelj'.