vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani IV. gbr obilježavaju 25. obljetnicu oslobodilačkih akcija na jugu domovine

Metković, 25.6.2017. - U čast obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Domovine Udruga veterana 4. gardijske brigade DNŽ planirala je obilježiti biciklijadom od Metkovića do Dubrovnika. Isto se poklopilo sa zajedničkim projektom Udruge veterana IV. gardijske brigade iz Splita i BK Oluja-Kaštela u projektu „Putevima IV. Brigade – 25 godina Južno bojište“.

Biciklijada je zamišljena da bude otvorenog tipa za sve uzraste i slojeve društva. Cilj ovog projekta je promoviranje Domovinskog rata, održavanje uspomena, edukacija mladih i edukacija stranih državljana, zatim podsjetiti na slavne dane 4. gardijske brigade, ukazati na veliku žrtvu koje je ova postrojba dala za obranu domovine te odati počast svim poginulim braniteljima te promoviranje zdravog sportskog života i druženje među širim spektrom hrvatskog puka. Manifestacija je domoljubno-turističko-kulturno-sportskog karaktera i nastoji objedinjeno obilježiti spomen na sve operacije obrane grada Dubrovnika tj. Južnog bojišta.

Ukupna dužina puta je 220 km koja će se odvijati 2 dana (1. -2. srpnja) u dvije etape. Polazak biciklista je iz Splita (ispred kapelice poginulim pripadnicima IV. gbr) u subotu u 8 sati 1. srpnja. Zbog gužvi na Jadranskoj magistrali nastavlja se cestom Žrnovnica – Srinjine – Tugare – Naklice do Omiša gdje će biti kod spomenika poginulim braniteljima zapaliti svijeće. Nakon kratkog odmora put se nastavlja prema Vrulji, Baškoj Vodi i Makarskoj gdje je zastanak. Slijedi Živogošće i Gradac te Ploče (Male Bare). Dolazak u Metković planira se predvečer (oko 19 sati) na Trg kralja Tomislava gdje je zapaliti svijeće kod spomenika poginulim metkovskim braniteljima. Nakon toga sudionici biciklijade imati će zajedničko druženje s domaćinima članovima Udruge IV. gbr DNŽ i noćenje Sportskoj dvorani.

U nedjelju ujutro 2. srpnja biciklijadi se priključuju sudionici iz Metkovića te zajedno nastavljaju put prema Dubrovniku preko Mliništa, Neuma, Bistrine, Slanog, Orašca do Mokošice i Srđa gdje je završno događanje. Putem će zapaliti svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Tom prigodom, pripadnici IV. gardijske brigade sudionici ovih oslobodilačkih akcija kroz sat povijesti prisjetit će se borbi u kojima su sudjelovali prije 25 godina. Datum održavanja projekta približno se poklapa datumom početka znamenite akcije „Tigar“ (4. -13. srpnja 1992. ) kojom je cilj bio izvršiti deblokadu Dubrovnika oslobođenjem kote Golubov kamen i Ivanice sa zaleđem te potisak neprijatelja prema Trebinju čime je uspostavljena cestovna veza Dubrovnika s ostatkom Hrvatske.

Zainteresirani za sudjelovanje na biciklijadi mogu se javiti u Biciklistički klub Metković ili Udrugu veterana IV. gbr DNŽ do nedjelje (25. lipnja). Broj mjesta je ograničen.

Prisjetimo se ukratko vremena od prije 25 godina kada je naš grad živio u zamračenju i pod zračnim uzbunama. U nekoliko navrata grad je gađan topništvom i zrakoplovima, neprijateljska prva crta tada je bila kod Čapljine preko Neretve. Generacija maturanata 92' zbog ratnih okolnosti nije proslavila svoju prvu maturu a ovogodišnju 25. proslavit će krajem srpnja. Tijekom travnja i svibnja neprijatelj je napadnim topničko-tenkovsko-pješačkim napadima pokušavao ostvariti proboj prema dolini Neretve, posebno prema Metkoviću na potezu od Stolova prema Svitavi. Akcijom „Lipanjske zore“ neprijatelj je od Mostara do Čapljine odbačen u dubinu do Stoca s lijeve obale Neretve čime je Metković napokon odahnuo. Nešto ranije, pobjedonosni hod Hrvatske vojske otpočeo je 18. svibnja napredovanjem naših snaga prema Slanom, koji su predvodile I. brigada ZNG Tigrovi Dubrovačkim primorjem i IV. gardijska brigada rubom Popova polja. Oslobodilačke operacije HV nastavljaju se već spomenutom akcijom Tigar u srpnju, slijede akcije „Vlaštica" i „Konavle“ u listopadu kojima je dovršeno oslobađanje naše županije. Tada uspostavljena prva crta bojišta održavala se do 1996. godine kada je napokon postignut mir.