vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi

Metković, 30.6.2017. - Već devet godina Udruga Otac Ante Gabrić organizira dnevne aktivnosti za starije osobe kojima potiče aktivno starenje i sprječava socijalnu isključenost starijih osoba. Od 1. svibnja 2017. započela je provedba projekta Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe – Metković za koji je putem natječaja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo iznos od 56.000 kn.

Planirane aktivnosti provode se svaki radni dan od 8 do 14 sati, a jedna od njih je i ciklus predavanja „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“.

Dva zanimljiva predavanja održala je Ana Kraljević, mag. pharm iz Ljekarne Draženović. Na prvom zajedničkom druženju tema je bila „Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana“ na kojem je pojasnila da je starenje normalan fiziološki proces koji kod različitih osoba napreduje različitom brzinom, te doprinosi progresivnom slabljenju probavnog sustava tako da usporava probavu, što za posljedicu ima smanjenu iskoristivost nutrijenata iz hrane i smanjeno izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Osvrnula se na promjene koje nastaju starenjem u probavnom sustava te kako i kojom hranom sebi pripomoći, olakšati rad probavnog sustava i povećati iskoristivost makro i mikronutrijenata iz hrane.

Drugo predavanje se odnosilo na zaštitu organizma pri visokim temperaturama u ljetnim mjesecima s posebnim osvrtom na zaštitu od toplinskog udara.

Toplinski osipi i grčevi prva su upozorenja da je tijelo izloženo visokim temperaturama, a ne nadoknađuje gubitak vode, što može prijeći u toplinsku iscrpljenost, na koju se treba reagirati hlađenjem organizma i nadoknadom tekućine, jer ako stanje potraje duže od sat vremena, može prijeći u toplinski udar koji može dovesti do težih oštećenja organizma, pa čak i do smrti.

Stoga je važno držati se sljedećih preporuka: izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, boraviti u hladu, paziti prilikom prelaska iz klimatiziranog prostora na vanjsku temperaturu, piti barem dvije litre tekućine dnevno, jesti lako probavljivu hranu, nositi laganu, prozračnu odjeću, šešire širokog oboda i sunčane naočale, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, izbjegavati tjelesni napor. Kronični bolesnici moraju redovito piti svoju terapiju i biti u kontaktu s liječnikom. Također, preporuka je članovima obitelji, susjedima, znancima te članovima udruga za starije da u vrijeme vrućina učestalije kontaktiraju starije osobe.

Predavanje su korisnici pozorno pratili te srdačno zahvalili predavačici na vremenu koje je za njih odvojila.