vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih

Metković, 12.7.2017. - Iz Prirodoslovnoga muzeja Metković obavještavaju da će se otvorenje gostujuće izložbe Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih održati 18. srpnja 2017. u 19 sati.

Dragi posjetitelji Prirodoslovnog muzeja Metković, pozivamo vas na izložbu Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih.

U postavu izložbe pratiti će vas zvukovi prirode kojih se neki od vas sjećaju iz djetinjstva, a koje danas možemo čuti samo u čistim, netaknutim dijelovima prirode.

U prvoj sobi zvučnog prostora prikazana je raznolikost kukaca pjevača te osnovni podaci o načinima na koje kukci stvaraju i čuju zvuk. Nakon toga, u nastavku vas dočekuje model vrijednog mrava s prikazom struktura pomoću kojih pjeva. Takve strukture prikazane su i na modelima stidljive pipe, skrovitog rovca i ratoborne bogomoljke.

Postav izložbe završava marljivim pjevačima po čijoj pjesmi mnogi od nas pamte ljeto. Najpoznatiji među njima je neumorni poljski šturak, a društvo mu pravi moćna hrastova strizibuba. U ovom našem zboru od svih vrsta zasigurno je najglasniji i najbizarniji pjevač perverzna i pohotna vodena stjenica koja pjeva – penisom!

 

Impresum izložbe

 

Autorica koncepcije: dr. sc. Iva Mihoci

Autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci, Petar Crnčan

Stručni suradnici: dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković, dr. sc. Martina Šašić Kljajo

Autor oblikovanja prostora: Mario Galov

Autor likovnog oblikovanja: Andrea Franić za MihociStudios d.o.o.

Autor zvuka i oblikovanja zvučnog prostora: skladatelj Boštjan Perovšek

Autor modela kukaca: akademski kipar Denis Krašković

Autor robotiziranih modela: akademski kipar Denis Krašković, Branimir Tadić

Autori fotografija: David Mihoci, Ena Mihoci

Autorica ilustracija: Franka Tretinjak

Tehnička realizacija izložbe: Mario Galov, Petar Crnčan

Tisak vizuala: PrintGrupa d.o.o.

 

Zahvaljujemo akademiku prof. dr. sc. Matiji Gogali iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti, dr. sc. Tomiju Trilaru iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije, prof. dr. sc. Jérôme Sauer iz Muséum National d'Histoire Naturelle Paris i prof. dr. sc. Fanny Rybak s Université Paris-Sud, Orsay, Paris na ustupanju originalnih zvukova različitih vrsta kukaca.

Zahvaljujemo prof. dr. sc. Borisu Hrašovcu i doc. dr. sc. Milivoju Franjeviću sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na ustupanju odabranih primjeraka prepariranih kukaca.

Zahvaljujemo Hrvatskoj radioteleviziji na raspoloživosti studija Bajsić za fotografiranje scena izložbe te Muzeju grada Zagreba na posudbi rasvjetnih tijela.

 

Izložbu su financijski omogućili Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Metković.