vijesti www.metkovic.hr

 Tiskovna konferencija

Most NL: Gradska uprava Metkovića u vrijeme Mostove vlasti bila je najjeftinija i najefikasnija u Hrvatskoj

Metković, 31.8.2017. - Most nezavisnih lista na konferenciji za medije osvrnuo se na lažne optužbe sadašnje gradske kolacije HDZ-HSS i neistinite optužbe Stipe Gabrića Jambe o navodnom uhljebljivanju u gradu Metkoviću od strane Mosta nezavisnih lista. Najoštrije odbacujemo optužbe s obzirom da uvidom u brojke i analize postaje jasno da je Gradska uprava Metkovića u vrijeme upravljanja Mosta bila najjeftinija i najefikasnija u Hrvatskoj.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za medije istaknuo je: „Kako bi bilo kada bi svaka gradska uprava smanjila troškove administracije za 50% kao mi, a povećala učinkovitost ili kada bi državna administracija bila jeftinija 50%, koliko bi se moglo smanjiti porezno opterećenje za građane? Mi smo volontirali kako bi vratili dugove svojih prethodnika i plaće bivšim vijećnicima, kako bi odgojiteljice u vrtiću dobile svoju plaću, kako bi imali adekvatan broj vatrogasaca, i to sve s istim brojem službenika, bez otpuštanja ili uhljebljivanja. Brojke govore u našu korist“.

Katarina Ujdur komentirala je: „Preporučamo gradonačelniku i njegovom koalicijskom partneru da se konačno krenu baviti projektima i razvojem Grada u skladu sa svojim predizbornim obećanjima.“

U svrhu rasvjetljavanja istine želimo upoznati i podsjetiti kako je Most vodio Metković:

  • Na plaće službenika i zaposlenika od 2009. do 2012. potrošeno je 14.320.771,08 kuna, dok je u Mostove četiri godine od 2013. do 2016. na plaće potrošeno 7.103,986,83 kuna. Troškovi gradske uprave manji su za 50 posto, jeftiniji gotovo milijun eura, odnosno 7, 103, 986,83 kuna.  Osim toga, Katarina Ujdur sve do početka obavljanja funkcije gradonačelnika volontirala je ukupno 32 mjeseca te se odrekla i prava na plaću 6 mjeseci nakon isteka mandata, čime se odrekla nevjerojatnog iznosa od 229 tisuća kuna, zbog čega je zasigurno jedinstvena na hrvatskoj političkoj sceni. Njen zamjenik, Nikola Grmoja funkciju je obnašao volonterski 15 mjeseci i tako se u korist Grada Metkovića odrekao iznosa od 72 tisuće kuna.
  • U Gradskoj upravi grada Metkovića broj službenika i namještenika je ostao gotovo isti, trenutno ih je zaposleno 23, a prije Mosta je bilo 22 zaposlenika, s tim da Grad sada ima prometnog redara i zaposlenike koji rade na EU fondovima.
  • Važno je ponovo naglasiti da je ukupna brojka za plaće zaposlenika gradske uprave neusporedivo manja nego u vremenu prije Mostove vlasti. Promijenila se struktura radnih mjesta i obujam posla koji rade pojedini zaposlenici, ali se ukinulo i nekoliko radnih mjesta za koje je ocijenjeno da su suvišna, poput vozača službenog automobila, daktilografa ili tajnika gradskog vijeća.
  • Što se tiče JVP i vatrogastva, procjena zaštite od požara Grada Metkovića zahtijeva da JVP ima 21 operativnog vatrogasca. Od 20 vatrogasaca koliko ih je bilo u vrijeme do 2009., njih 16 je financirala država, a  4 Grad Metković. Posve je jasno da to nije bilo bez računice. Nakon pobjede na lokalnim izborima 2009. tadašnja vlast je u nedostatku novca kojeg su potrošili na kampanju, otpustila  4 vatrogasaca. Podsjećamo da je nakon Mostova preuzimanja vlasti u Gradu Metkoviću 2013. došlo do katastrofalnog požara u kojem je stradala jedna osoba,  pa vatrogasac Željko Martinac podiže kaznenu prijavu zbog manjka vatrogasaca. Tadašnji gradonačelnik Božo Petrov donosi odluku o poštivanju Procjene ugroženosti od požara i zapošljava 6 vatrogasaca, s tim da se one koji su dobili otkaz za vrijeme Stipe Gabrića Jambe, potiče da se prijave na natječaj. Od  ta 4  vatrogasca, trojica se vraćaju u postrojbu. Zanimljivo je da upravo Željko Martinac, koji se žalio na mali broj vatrogasaca, sada ima primjedbe na veliki broj vatrogasaca, te tvrdi da je 16 vatrogasaca bolje nego 20. Prilično hrabra ocjena u situaciji kada smo ovog ljeta doslovno na pola teritorija RH  gasili požare i kada je nedostajalo vatrogasaca. Dok cijela Hrvatska govori o tome kako se malo ulaže u vatrogastvo Most se optužuje jer je smanjio troškove Gradske uprave za gotovo milijun eura i uložio u vatrogastvo i to poštujući zakonski minimum od 21 operativnog vatrogasca kojeg još uvijek nismo ispunili jer ih trenutno imamo 20.
  • U još jednoj izuzetno važnoj službi, Dječjem vrtiću, zaposlili smo osam odgojiteljica koje su godinama radile na određeno, strahujući u neizvjesnosti. Dakle, zaposlili smo odgojiteljice koje su bile potrebne radi broja vrtićkih skupina i to odgojiteljice koje su već u DV radile. I sada koalicija HDZ HSS uhljebima proglašava odgojiteljice koje su sami doveli u vrtić i kojima nisu dali stalni posao nego su im prekidali ugovore pa ih ponovno zapošljavali na određeno. Ali to i ne čudi s obzirom da im ni plaće nisu isplaćivali pa smo naslijedili dug od 3 neisplaćene plaće odgojiteljicama u vrtiću u iznosu od 2 milijuna 179 tisuća kn koji smo ekspresno podmirili. Danas vrtić ima 19 odgojih skupina, 420 djece i obaveznu predškolu (uobičajeno 3 skupine) a 2013. je imao 14 odgojih skupina, odnosno 323 djece, što je prilično povećanje broja djece iz čega je vidljiva potreba za tim odgojiteljicama.
  • Jedina tvrtka u kojoj imamo povećanje radnih mjesta ali i znatno povećanje prihoda je Metković razvoj. Ta tvrtka je udvostručila prihode, ali nije udvostručila broj zaposlenih. U gradskoj tvrtki Metković razvoj pokrenuli smo niz novih djelatnosti poput naplata parkinga koju ima svaki uređeni grad u RH.
  • Uveli smo i gradski Internet Metkom preko kojeg smo našim sugrađanima osigurali najjeftiniji Internet u Hrvatskoj, jer su flat paket plaćali 50 kuna, triput manje nego građani u ostatku RH. Zbog toliko jeftinijeg interneta izdvajanja naših građana su bila mjesečno manja čak i kada bi uzeli mjesečnu kartu za naplatu parkinga.
  • U vrijeme našeg vođenja prihodi tvrtke Metković razvoj su narasli sa 1. 5 milijuna na 3 milijuna. Od neperspektivne tvrtke napravili smo perspektivnu, onu koja generira prihode, zapošljava ljude a izdvajanja naših građana su ukupno manja. Ista stvar je i sa drugim tvrtkama, kao što su  Metković d.o.o ili Čistoća koje su realizirale više projekata, napravili više kilometara vodopskrbne i kanalizacijske mreže ( čak 4,4 kilometra kanalizacijske mreže naspram 1, 5 kilometara). 
  • Poznato je da se Most odrekao svih naknada u upravnim vijećima gradskih ustanova i nadzornim odborima gradskih poduzeća. Također na prijedlog Mosta u Gradskom vijeću naknade za gradske vijećnike iznosila je minimalnu jednu kunu po sjednici. Predsjednik Gradskog vijeća i njegovi zamjenici također su radili za jednu kunu po sjednici iako su u sazivu prije toga imali mjesečnu naknadu od 1.000,00 kuna neto mjesečno predsjednik, odnosno 500,00 kuna neto mjesečno njegovi zamjenici. U našem sazivu odrađene su 32 sjednice. Ukidanjem naknada direktno se uštedjelo gotovo 400 tisuća kuna.Most NL