vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Metkoviću dnevna bolnica i reciklažno dvorište otpada

Metković, 12.9.2017. - Ministar državne imovine Goran Marić danas je bio u radnome posjetu Metkoviću, kako bi s gradonačelnikom Daliborom Milanom potpisao Ugovor o ustupanju državnoga zemljišta na 30 godina za izgradnju reciklažnoga dvorišta na Dubravici te obišao bivše prostorije Općinskoga suda, koje će se staviti u funkciju buduće Dnevne bolnice Metković.

Uz gradonačelnika Milana ministra su ispred bivše zgrade suda dočekali župan Nikola Dobroslavić i zamjenica Žaklina Marević te neretvanski gradonačelnici i načelnici općina, nakon čega je on kratko razgledao prostorije. Naime, jučer su u Dubrovniku župan Dobroslavić i ministar Marić potpisali Ugovor o dodjeli te zgrade na korištenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji u svrhu smještaja DB Metković, koja će biti podružnica Opće bolnice Dubrovnik. Župan je ministru još jednom zahvalio jer će tako Metkovci i Neretvani dobiti kvalitetniju zdravstvenu skrb i neće za jednostavne zahvate morati do Dubrovnika ili Splita.

– Evo, vidite kako izgleda državna imovina kada se ne brine o njoj, ona je dugo godina zapuštena i uništava se. Pomogli smo u realizaciji projekta, odnosno da to bude u svrhu dnevne bolnice. Time se podiže razina sigurnosti građana, razina zdravstvene zaštite i ovo nije samo podizanje te sigurnosti nego i dostizanje civilizacijskog standarda jer zaostajemo, posebice građani Metkovića i doline Neretve, s obzirom na prometnu odsječenost od bolnice u Dubrovniku. Veselim se da su u zadnji tren uspjeli iznaći načina kako mogu iskoristiti europske fondove da bi ovo renovirali i pripremili za svrhu, što je trenutno najpotrebnije za Metković i okolicu.

Ovako je diljem Hrvatske, ali neće ovako biti i prekinuta je praksa zapuštanja, radi se na oživljavanju imovine, radi se na korisnoj upotrebi. Naravno najviše će koristi od toga imati lokalna samouprava, ali time Hrvatska i svi građani pa kad krenu investicije, a one su već počele, da se u svakoj lokalnoj jedinici samo dvije nekretnine upotrebe, to je u konačnici više od milijardu kuna investicija. To će utjecati na porast BDP-a i porast zaposlenosti. Vrijeme je da se otkloni šteta koja će činjena godinama propadanjem te imovine – rekao je ministar Marić.

– Sadržaje Dnevne bolnice Metković odredit će struka, s obzorom na postojeći prostor i djelatnosti koje smo mi naglasili da bi htjeli imati ovdje. Tek onda ćemo moći sa sigurnošću reći što će sve biti. Za sada naše želje su pedijatrija i dnevna kirurgija, koja bi povezala sve ostale specijaliste. Znači, tu bi bili ortopedi, urolozi i neurolozi, koji će za početak dolaziti iz Dubrovnika, a poslije toga, ja se nadam, imat ćemo trajno kadrove u Metkoviću – kazao je ravnatelj DZ Metković Mihovil Štimac.

– Dnevna bolnica Metković se organizacijski i na svaki drugi način promatra kao jedan dio Opće bolnice Dubrovnik. Oni ljudi koji su zaposleni u Općoj bolnici Dubrovnik, oni će biti na raspolaganju Dnevnoj bolnici Metković, tako da uopće o tome ne morate dvojiti. Veliki zahvati će se raditi u Dubrovniku, ali bilo kakav kontrolni pregled, mali kirurški zahvat, dijagnostički zahvat, koji imaju svoje vrijeme promatranja pacijenta do kraja dana, bit će vam na raspolaganju – izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

Nakon razgledanja zgrade buduće Dnevne bolnice Metković, u Gradskom kulturnom središtu ministar Marić je održao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima neretvanskih gradova i općina, na kojemu su oni iznosili svoja razmišljanja o tome kako najbolje upotrijebiti neiskorištenu državnu imovinu na njihovu području. Tim je povodom ministar načelniku Općine Pojezerje predao darovnicu Ministarstva državne imovine, kojom općina postaje vlasnikom zemljišta s malonogometnim igralištem i zgradom staroga Društvenog doma, koja će se urediti u Dom omladine.
S metkovskim gradonačelnikom Milanom ministar je potpisao Ugovor o ustupanju državnoga zemljišta na 30 godina za izgradnju reciklažnoga dvorišta na Gradskom odlagalištu otpada na Dubravici.

– Potiskivanjem Ugovora dobili smo pravo građenja i korištenje na 30 godina reciklažnoga dvorišta, za koje smo se natjecali za dobivanje sredstava za izradu potrebne dokumentacije. Nakon toga ćemo se natjecati za sredstva za samu izgradnju. Riječ je o višemilijunskome projektu i moći će se zaposliti više ljudi, a nakon reciklažnoga dvorišta gradit ćemo sortirnicu otpada – rekao nam je gradonačelnik Milan.
Ivica Puljan