vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Publika ovacijama ispratila Gitarski trio 'Elogio'

Metković, 15.9.2017. - Izvodeći djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Miroslava Miletića i Antonína Dvořáka trojica mladih gitarista, Petrit Çeku (Kosovo), Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal) i Tomislav Vukšić (Hrvatska), sinoć su u Galeriji GKS-a brojnoj metkovskoj publici prikazali svu raskoš svoga talenta.

Gitarski trio Elegio publici je predstavio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović. Naglasio je da je hrvatska gitaristička škola jedna od najcjenjenijih u svijetu, a za to su ponajviše zaslužni glazbenici čuvenoga Zagrebačkoga gitarskoga trijaDarko Petrinjak, István Römer, Goran Listeš. Članovi Gitarskoga trija Elegio porijeklom su iz različitih zemalja, a povezala ih je glasovita gitaristička klasa Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vođeni željom za sviranjem djela velikih kompozitora koja nije moguće izvoditi na jednoj gitari, veliki dio repertoara toga trija svjetske klase sačinjavaju obrade orkestralnih i klavirskih kompozicija. Trio Elogio izvodi i originalna djela za tri gitare, ponajprije zahvaljujući Zagrebačkom gitarskom triju i kompozicijama napisanih za taj ansambl, od kojega članovi Elogija crpe nadahnuće.

Upravo kako je napisala Višnja Požgaj – Bogatstvo zvuka triju moćnih gitara, raznolika tehnička vještina i skladna zajednička svirka, u kojoj je svaki od trojice članova trija mogao doći do izražaja i kao solist u istaknutim temama, nadasve temperamentna izvedba, u kojoj su se nježni tonovi izmjenjivali s energičnima u žustrom tempu, te brojni prekrasni detalji rezultirali su kvalitetnom i uzbudljivom interpretacijom, koja je brojnu publiku potaknula na dugi pljesak – tako je reagirala i metkovska publika. Triput je pljeskom, zapravo ovacijama, izvrsni trio vraćala na pozornicu, za što joj se on odužio dodatkom.

Nakon izvrsnoga glazbenog programa tijekom Metkovskoga ljeta, Metković je tako na najbolji način ušao u novi glazbenu sezonu. Naravno, toga ne bi bilo bez pomoći Ministarstva kulture, koje redovito financijski podupire vrhunske glazbene događaje za koje se Ustanova za kulturu i sport javlja na natječaje Ministarstva, dok se kao pokrovitelji redovito pojavljuju Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković.
I. Puljan