vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Promatranje ptica na Ušću

Metković, 29.10.2017. - Prije desetak dana Ornitološka udruga Brkata sjenica bila je domaćinom četvrtom razredu OŠ Stjepana Radića iz Metkovića s učiteljicom Anom Barbir te nekoliko roditelja. Za razliku od prošloga druženju u kampu Brkate sjenice, taj su put radi promatranja ptica posjetili ušće Neretve.

– Na prošlom druženju u kampu upoznali smo tršćake i kanale – jendeke, stanište ptica tršćaka, lovili smo i prstenovali ptice ulovljene u tršćacima te uputili djecu u tajne prstenovanja, praćenja ptica u razmnožavanju, selidbi itd.

Na ušću Neretve djecu smo upoznali s drugom vrstom staništa, potpuno različita od tršćaka, a to je morska i riječna obala, lagune, pješčani sprudovi i plićaci jezera Parila. Upoznali smo ih s pticama koje obitavaju, gnijezde se hrane te zimuju na ovim staništima.

Djecu smo upoznali s važnošću Ušća za mnoge vrste ptica koje prelijeću ovo području, koje je jedno od najvažnijih za hranjenje i odmor u ovom dijelu Mediterana pri selidbi u toplije krajeve, a jedno je od važnih staništa za zimovanje više vrsta ptica, kojih u zimskim mjesecima zna biti i do pet ili šest tisuća u dnevnom obilasku.

Promatrali smo više vrsta ptica, objasnili koje su to najugroženije vrste, zašto su staništa jako važna za hranjenje ptica, skrivanje od predatora, za gniježđenje i odmorište, zašto i kako štititi ptice, koliko ptice žive, zašto sele i još mnogo stvari vezanih uz ptice i njihova staništa.

Nakon odgovora na upite znatiželjnih mališana, rastali smo se uz napomenu da su bili jako zainteresirani saznati što više o pticama pa smo se dogovorili da se vidimo i sa starijim razredima – rekli su iz OU Brkata sjenica.
Foto: Brkata sjenica