vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Proslava 25. obljetnice oslobođenja hrvatskoga juga

Metković, 30.10.2017. - Velikom svečanošću jučer je u Dubrovniku obilježena 25. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske. Završna svečanost održana je u luci Gruž po uzoru na svečano postrojavanje koje je pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom upriličeno prije 25 godina, 29. listopada 1992. godine.

Svečano obilježavanje započelo je ujutro gradskim ulicama budnicom Orkestra OSRH-a, nakon čega su izaslanstva zapalila svijeće i položila vijence kod križa na groblju Boninovo. Slijedila je sveta misa u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Po završetku mise sa Straduna prema Gružu kretao se mimohod postrojba na čelu s povijesnim postrojbama, ratnim zastavama, ešalonima OSRH-a, MUP-a i vatrogasaca te ešalon branitelja, među kojima su bili i nekadašnji pripadnici IV. gardijske brigade i 116. brigade HV-a iz doline Neretve.

Središnja svečanost održana je u gruškoj luci uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, koja je s uzvanicima pristigla na topovnjači Dubrovnik. Svečanom dizanju hrvatske zastave s predstavnicima drugih postrojba i obitelji djece poginulih branitelja kao predstavnik 116. brigade nazočio je Željko Bubalo. Brojni gledatelji prvi su put mogli vidjeti prelet borbenih zrakoplova na početku programa, a nakon prigodnih govora i atraktivan program akro-grupe HRZ-a Krila Oluje. Najveći interes, poglavito mlađe populacije, privukao je taktičko-tehnički zbor OSRH-a izložen u luci. Po završetku programa za sve je pripremljen ručak.
B. Markota