vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Uključimo starije u našu zajednicu

Metković, 31.10.2017. - Udruga DOBRA jučer je u Hotelu Narona održala konferenciju na kojoj je predstavnike medija upoznala s Projektom Uključimo starije u našu zajednicu, koji provodi u svrhu smanjenja socijalne isključenosti starijih osoba na području doline Neretve, tako što razvija nove i poboljšava postojeće sadržaje.

Stana Kešina iz Udruge DOBRA rekla je da je opći cilj projekta smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina i to starijih osoba provedbom projektnih aktivnosti i razvojem novih sadržaja, čime će se postići veća integracija starijih osoba u život zajednice te njihova aktivnija participacija u društvu.

Partneri u provedbi Programa su Centar za socijalnu skrb Metković, Grad Metković i Udruga Otac Ante Gabrić, a sa 127.000,00 kn financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vrijeme provedbe Projekta je od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2017.

Izravni korisnici Programa su starije i nemoćne osobe (u dobi od 65 godina i više), korisnici Programa Pomoć u kući, kao i umirovljenici koji žive na području općina Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje te Grada Metkovića. Neizravni korisnici su regionalna ili lokalna samouprava, udruge i građanske inicijative, tj. opća populacija građana.

Projekt sadržava besplatno pravno savjetovanje, prijevoz za socijalno osjetljive skupine (starije i nemoćne osobe), edukativne radionica za starije osobe i kampanju Ne zaboravimo starije, tijekom koje se podsjeća na nužnost prijavljivanja svih oblika nasilja nad starijim osobama, uključujući i zloupotrebu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Važno je znati da se ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju obvezuje jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili trećeg (primatelj uzdržavanja), uzdržavati do njegove smrti, a druga strana se obvezuje da će mu za života prenijeti svu ili dio svoje imovine. Kod toga ugovora davatelj uzdržavanja stječe primateljevu imovinu trenutkom sklapanja ugovora.

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju obvezuje se jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili neku treću osobu (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja.

Stoga se starije osobe pozivaju da pravnu pomoć potraže svakim radnim danom od 8 do 16 sati u Volonterskom centru Dobra, prostorije stare knjižnice na adresi Ante Stračevića 5 u Metkoviću.
I. Puljan