vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Članovi obitelji posjetili mjesto pogibije prvih Metkovaca

Metković, 4.11.2017. - Gubitak voljene osobe boli svaki dan, a ne samo na obljetnicu smrti. Tragedija koja se 2. studenoga 1991. dogodila kod mjesta Drijen u blizini hercegovačkoga Gradca u tuzi je zbližila tri metkovske obitelji, čiji su muževi, očevi, sinovi kao pripadnici buduće 116. brigade HV-a (službeno ustrojena 15 dana potom) poginuli na zadatku.

Kako i svake godine 2. studenoga, tako i prekjučer okupili su se članovi obitelji poginulih Ante Repca, Stipe Buljubašića i Ante Kurana te posjetili mjesto pogibije svojih najdražih. Pred spomen-pločom položili su cvijeće i zapaljene svijeće, a u gradačkoj crkvi svete Ane za poginule hrvatske branitelje služena je sveta misa. Uz trojicu Metkovaca toga je dana poginuo i Ante Babić iz Gradca.

Prema rekonstrukciji događaja, nevjerojatnije ih je napao neprijateljski helikopter koji ih je skriven čekao iza obližnjega brda, što upućuje na to da je neprijatelj znao njihovo kretanje. Renault 4 na uskoj brdskoj cesti nije imao kamo pa je bio laka meta neprijateljskoj strojnici.

Znali smo da je u Hrvatskoj rat, da se gine, no smrt dvojice Anta i Stipe bio je dokaz da nas smrt neće zaobići. Nažalost, nakon njih još su petnaestorica naših sugrađana poginula kao hrvatski branitelji u Domovinskome ratu.