vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Članice KUD-a Metković pjevale pred svjetskom glazbenom obrazovnom elitom

Metković, 12.11.2017. - Članice ženske vokalne skupina KUD-a Metković nastupile su 8. i 9. studenoga u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvo su kao gošće nastupile na koncertu ansambla Harmonija disonance, što ga čine studentice Akademije čiji je mentor dr. sc. Joško Ćaleta, hrvatski etnomuzikolog, glazbenik i skupljač hrvatskoga tradicijskoga glazbenoga narodnog blaga.

Naše su folklorašice samostalno otpjevale nekoliko neretvanskih napjeva, a nakon što su im se u Na Neretvu misečina pala pridružile članice ansambla Harmonija disonance i poljička pučka pjevačica Marija Prelas, dvoranom se prolomio dugotrajan pljesak.

Zagrebačka Muzička akademija bila je od 9. do 11. studenoga domaćinom 44. Kongresa i Generalne skupštine Europske udruge konzervatorija, muzičkih akademija i visokih škola za glazbu, AEC-a, pri čemu se u Zagrebu okupilo oko 350 sudionika, profesora, dekana i rektora srodnih umjetničkih visokoškolskih institucija iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije. Našim je folklorašicama, Divni Dragović, Pauli Miličević, Kristini Roglić, Romani Gabrić, Julijani Dominiković, Anđelini Jerković, Tini Puhalović i Ani Volarević, pripala iznimna čast da pred njima nastupe 9. studenoga, u sklopu koncerta na kojemu su još nastupile članice ansambla Harmonija disonance, Marija Prelas, Stipe Jelić, Jure Miloš i Iko Šućur.

Inače, u zagrebačkoj Knjižnici Medveščak postavljena je tematska izložba Enciklopedija znanja o nakitu, koja se bavi nakitom nastalom na hrvatskim povijesnim prostorima. Slikom i riječju prikazani su najljepši i najvrjedniji ukrasni predmeti iz hrvatske kulturne baštine, a među izlošcima je i fotografija iz knjige prof. Radojke Bagur Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća, na kojoj je nekadašnja članica KUD-a Metković.