vijesti www.metkovic.hr

 Okrugli stol

Pet dolazak oca Ante Gabrića u domovinu

Metković, 28.2.2018. - Jučer, predzadnjega dana ovogodišnje manifestacije Dani oca Ante Gabrića, u Galeriji GKS-a Metković održan je pod pokroviteljstvom Grada Metkovića II. Okrugli stol, čija je tema bila Pet dolazak oca Ante Gabrića u domovinu.

Organizatorice manifestacije su profesorice Ivana Čarapina i Vanja Gabrić pa je okupljene na početku pozdravila prof. Čarapina, koja je i moderirala skupom. Nakon nje obratio im se metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, koji je nad manifestacijom preuzeo pokroviteljstvo. Istaknuo je važnost održavanja uspomene na našega velikog Metkovca, koji je svojim životom svjedočio ljubav prema Bogu i čovjeku.

Dr. sc. p. Antun Volenik, kao vicepostulator kauze za proglašenjem blaženim oca Ante Gabrića, govorio je o njegovu misionarskom životu, dok je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini i predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Mostaru akademik fra Andrija Nikić govorio o svome prvom susretu s o. Antom te o njegovim pismima. Dipl. teologinja Ivanka Šešelj obradila je prvi dolazak o. Ante u domovinu i u svoj rodni Metković. Bilo je to 1969. godine u vrijeme kada ondašnje vlasti nisu baš blagonaklono gledale vjeru i vjernike, no ushićeni narod masovno je došao pozdraviti svoga dragoga i dobroga Antu.

O drugome Antinu dolasku u domovinu nadahnuto je govorila prof. Gabrić. Bilo je to 1976. godine u sklopu Godine Velikoga zavjeta, kada se proslavljalo trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Dipl. teolozi Marinko Tošić i Tomislav Medak obradili su treći dolazak Antin u domovinu 1978. godine. Tada ga je pratila sveta Majka Terezija pa se vjerojatno nikada više u crkvi sv. Ilije u Metkoviću neće ponoviti to da su za oltarom stajali buduća nobelovka i svetica Majka Tereza te budući blaženik, a vjerujemo jednoga dan i svetac o. Ante Gabrić.

Prof. filozofije i religijske kulture Rosanda Lovrić i prof. povijesti i povijesti umjetnosti Katarina Barišić obradile su s učenicima Lucijom Jerković i Brunom Vladimirom te članovima Udruge Mladi oca Ante Gabrića, koja djeluje pri SŠ Metković, četvrti Antin dolazak 1984. godine

Povodom petoga, nažalost i posljednjega, Antina dolaska u domovinu 1986. godine prikazan je videoisječak s mladomisničkoga slavlja don Radojka Vidovića i don Rajka Vidovića te 25. obljetnice svećenstva don Mile Vidovića, kojima je nazočio i na kojima je govorio o. Ante Gabrić. Videozapis je ustupio don Radojko Vidović.

Na završetku programa gradonačelnik Milan podijelio je sudionicima Okrugloga stola prigodne darove.

Moderatorica okrugloga stola Ivana Čarapina istaknula je nemjerljiv doprinos metkovskih odgojno-obrazovnih institucija u realizaciji Dana oca Ante Gabrića. Zahvalila je ravnateljima škola i vrtića: Boženi Nikoletić, Žani Dodig, Jozi Jurkoviću, Mariju Obradoviću, i Juliji Bebić te i svim njihovim suradnicima, tetama, učiteljima i profesorima, koji svake godine različitim aktivnostima oživljavaju uspomenu na oca Antu. Također, zahvalila se i ravnatelju Ustanove za kulturu i sport Milanu Kapoviću i njegovim suradnicima u Ustanovi, koja je i ove godine značajno mjesto ponovnog susreta s ocem Antom.
  

Ruke u molitvi

Skup se održavao u likovnom okružju izložbe Ruke u molitvi, na kojoj su izloženi radovi djece iz Gradskoga vrtića Metković te učenika OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Srednje škole Metković i Gimnazija Metković.

Prema zamisli prof. Gabrić i uz koordinaciju prof. Čarapine izložbu su postavile ak. slikarica Ivana Šiljeg, nast. lik. kulture Dubravka Šešelj, profesorice povijesti i povijesti umjetnosti Katarina Barišić i Jagoda Krešić te ravnateljica Gradskoga vrtića Julija Bebić sa suradnicama. Izložen je dio radova, kojih više od tisuću nastalo u navedenim ustanovama.