vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Život bez optada

Metković, 22.4.2018. - Danas se širom svijeta obilježava Dan planeta Zemlje. Tim je povodom u petak u Gimnaziji Metković provedena radionica Zero waste.

Današnju bismo civilizaciju mogli nazvati i civilizacijom otpada koji se u enormnim količinama odlaže u na legalna i ilegalna odlagališta. Stvari se proizvode da bi što kraće trajale, da se što prije ponovno kupe, a kada se prodaju pakiraju se u ambalažu koja završava na otpadu. Spomenimo samo problem s plastičnim vrećama iz trgovina.

Zero waste znači život bez otpada, tj. njegovo recikliranje i ponovnu uporabu, no po neke stvari ne trebamo u trgovinu. Možemo ih sami proizvesti i tako smanjiti količinu otpada.

Gimnazijalci su na radionici Zero waste učili kako od lako dostupnih i jeftinih materijala napraviti dezodorans, pastu za zube, deterdžente za pranje rublja i suđa… Recimo, deterdžent za strojno pranje posuđa možemo napraviti od jedne šalice limunske kiseline, jedne šalice sode bikarbone i jedne žlice deterdženta za posuđe. Tome se doda malo eteričnoga ulja od naranče ili limuna, dobro se izmiješa i stavi u kalupe za led ili sl. da se osuši. Za tekući deterdžent za strojno pranje rublja treba nam litra vode, dvije šalice sode bikarbone, 75 g naribanoga prirodnog sapuna i malo eteričnoga lavandina ulja. U toplu se vodu doda soda bikarbona pa uz miješanje sapun te na kraju eterično ulje. Treba raditi s posudom i priborom koji nisu metalni.