vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Nagrađeni učenici koji su najbolje perom o Neretvi

Metković, 22.4.2018. - Na inicijativu prof. Božidara Lovrića ogranak Matice hrvatske Metković u suradnji s OŠ don Mihovila Pavlinovića organizirao je prvi literarni natječaj pod nazivom Perom o Neretvi. Toj su se inicijativi pridružile sve osnovne škole s područja neretvanske doline i na natječaj je pristiglo 45 literarnih radova.

Tako je jučer, 22. travnja, na Dan hrvatske knjige, u OŠ don Mihovila Pavlinovića održana svečana dodjela nagrada i priznanja za najuspješnije literarne nagrade. Nakon prigodnihpozdravnih govora ravnateljice OŠ don M. Pavlinovića Žane Dodig i predsjednika Ogranka MH Metković prof. Božidara Lovrića, učenica Melani Primorac je krasnoslovila pjesmu Marija Jerkovića Neretvanka koju je izvela na ovogodišnjem LiDraNu.

Prosudbeno povjerenstvo, u čijem su sastavu pjesnik Ivo Nodilo, prof. Vesna Vidović, prof. Martina Pačić i učiteljica Željana Volarević, odlučilo je dodijeliti šest priznanja koja je likovno uobličila učiteljica likovne kulture Dubravka Šešelj.

Za osobit literarni izričaj pohvaljeni su sljedeći radovi:

  • Slike s Neretve učenice Nine Jončić iz OŠ Vladimira Nazora iz Ploča
  • Slike moje rike učenice Stele Mandić iz OŠ Vladimira Nazora iz Ploča
  • Tamo di… učenice Andree Ćelić iz OŠ Kula Norinska

Pohvale je učenicima uručila profesorica hrvatskog jezika Ivona Martinović.

Najboljim literarnim radovima proglašeni su:

  • prva nagrada – Pjesma o starcu i rijeci učenice Hane Dugandžić iz OŠ Opuzen
  • druga nagrada – Neretvi s ljubavlju učenika Kristijana Volarevića iz OŠ don Mihovila Pavlinovića
  • treća nagrada – Neretva učenice Nikol Parmać iz OŠ Komin

Nagrade je učenicima u ime Ogranka Matice hrvatske Metković uručio prof. Božidar Lovrić.

Stihove pohvaljenih i nagrađenih radova krasnoslovile su profesoricehrvatskog jezika Marinka Jurković i Slavica Ilić.

Svečarski program, kojega je vodila prof. Ivana Vatović,svojim nastupom su obogatili mali folkloraši koje vodi učiteljica Katarina Petković Galov i Mješoviti učiteljski zbor pod ravnanjem prof. Ljupke Sršen.

Na kraju je ravnateljica Žana Dodig uručila priznanja svim mentorima, a prof. hrvatskog jezika Marinka Jurković priznanja neretvanskim osnovnim školama.

Ideja o literarnom natječaju ‘Perom o Neretvi’ nastala je u krugu Matice i pokrenuta je povodom obilježavanja 175 godina djelovanja Matice hrvatske s namjerom da stvorimo jedan projekt koji neće biti jednokratan. U želji da ovo preraste u tradiciju oslonili smo se na mlađe snage, stupili smo u kontakt s aktivom hrvatskog jezika u OŠ don M. Pavlinovića koji je rado prihvatio sudjelovati u našem projektu. Ideja je bila podržati literarno stvaralaštvo mladih, ponajprije učenika osnovnih škola, shvaćajući da je to jedno bogatstvo koje nije dovoljno valorizirano. Na kraju smo uspjeli uključiti učenike i učitelje hrvatskog jezika svih šest neretvanskih osnovnih škola od Ploča, Komina, Opuzena, Kule Norinske do Metkovića. Zahvaljujem se svim sudionicima, našim učenicima i njihovim učiteljima koji su svojim radovima dokazali da u ovom kraju ne nedostaje potencijala za pisanu riječ, izjavio je idejni začetnik natječaja Perom o Neretvi Božidar Lovrić.
Tekst preuzet s likemetkovic.hr