vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Kako su živjeli naši stari

Metković, 26.4.2018. - Aktivnosti iz projekta izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih Kako su živjeli naši stari u subotu su u Udruzi Otac Ante Gabrić na druženju okupile 50-ak sudionika.

Prvo su se prezentacijama Žensko oglavlje nekad i danas i Igre, brojalice i zagonetke upoznali s osnovnim značajkama tradicijskih frizura, njegom kose, priborom za izvedbu frizura, raznim vjerovanjima vezanim za kosu te s glavnim obilježjima i pravilima starinskih igara. Na kraju prezentacijskoga dijela zaigrao se i kviz o poznavanju igara užega zavičaja. Potom je uslijedio praktični dio; u jednom dijelu prostorije zaigrale su se stare igre, preskakao se konop, brojale razne brojalice… Svatko se prisjetio poneke igre, brojalice ili zagonetke o kojima su im pričali njegovi baka, djed ili stariji susjedi.

U drugom dijelu prostorije pravio se razdjeljak na sredini glave i plele su se pletenice. Dok su se jedni igrali, drugi pleli pletenice vrijedne ruke mijesile su fritule na starinski način – posne fritule kakve su se pravile i na Badnjak, ali i one malo jednostavnije koje se prakticiraju u novije vrijeme i iziskuju manje vremena za pripremu. Djeca su stjecala dragocjena iskustva i spoznaje neposrednim doživljajem načina života naših starih jačajući tako svoj zavičajni identitet.

Voditeljica projekta Anđelina Jerković i izvoditeljice projektnih aktivnosti Paula Miličević, Julija Kaleb, Kristina Roglić, Katarina Petković Galov, Anja Batinović i Divna Dragović zadovoljne su odazivom svih starosnih skupina te interesom roditelja za sudjelovanje na aktivnostima. Sudjelujući na ovim aktivnostima djeca i mladi izrastaju u osobe koje poznaju, vole i njeguju svoju kulturnu baštinu te tako istovremeno uče poštovati i tradiciju drugih. Projekt se provodi do kolovoza pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.