vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi

Metković, 27.4.2018. - Od osnivanja 2008. godine u Udruzi Otac Ante Gabrić redovito se obilježava Europski dan međugeneracijske solidarnosti, a ove godine taj dan su obilježili druženjem s učenicima OŠ Stjepana Radića i njihovom nastavnicom Tatjanom Juračić Hazirović.

Učenici su izveli prigodni igrokaz s kojim su sudjelovali na ovogodišnjem Lidranu i nekoliko recitacija. Korisnici su se prisjetili svoga djetinjstva i školovanja i zaključili da neke od tih pjesmica djeca i danas uče. Pohvalili su učenike što njeguju domaću, zavičajnu riječ te ih potaknuli da se što više igraju i međusobno druže. Premda starost sa sobom donosi i usamljenost, svaki osmijeh i lijepa riječ ispunja srca radošću pa je ovaj susret protekao u toploj atmosferi punoj emocija. Na dobre želje i blagoslove koji su im stariji udijelili, mladi su uzvratili zagrljajima i obećali da će ponovo doći.

U sklopu ciklusa Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi o problemu nesanice govorila je mag. pharm. Ana Kraljević iz Ljekarne Draženović. Nesanica je najuobičajeniji poremećaj spavanja a kod ljudi starije životno doba nesanica se pojavljuje češće nego kod mlađih. Gotovo svatko ima povremene besane noći uzrokovane različitim uzrocima. Kako bi izbjegli probleme kao što su umor, razdražljivost, nedostatak koncentracije… kao prevenciju potrebno je provoditi higijenu spavanja – odlazak u krevet u približno isto vrijeme, bez kofeina, alkohola i nikotina, bez teških i obilnih obroka. Topla kupka i prozračena soba ugodne temperature mogu pomoći pri usnivanju. Korisnici su primijetili da im san remete i kasne tv emisije uznemirujućeg sadržaja, a kao prirodni lijek preporučili su čaj od kamilice i matičnjaka.