vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Priključite se mimohodu gradskim ulicama i pogledajte spektakularne padobranske skokove

Metković, 3.6.2018. - Iz Udruge veterana IV. gardijske brigade stiže nam obavijest kako pripreme za sutrašnje obilježavanje obljetnice teku po planu. Glavni događaj su svakako atraktivni padobranski skokovi u 11 sati koje će izvesti čak deset padobranaca.

Padobranci će stići helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MI-8 te iskočiti s visine od 1200 metara jedan za drugim. Potom se lagano spuštaju kružeći iznad mjesta doskoka koje će biti na centru igrališta nk Neretve. Kako se prvi padobranac prizemlji i pokupi opremu slijedi doskok drugog i tako redom. Cijeli skokovi trajati će oko 10 minuta pa gledateljima ne bi trebala smetati vrućina koja nas prži ovih dana. Ulaz na igralište je slobodan a trebala bi biti otvorena oba ulaza.

Prije toga ispred hotela održati će se svečanost polaganja vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima i mimohod. Kako na mladima svijet ostaje, djeca i mladi koji žele sudjelovati u mimohodu s velikom hrvatskom zastavom trebali bi doći ispred hotela do 10 sati. Ranije smo objavili zamolbu vlasnicima vozila da ne parkiraju svoja vozila ispred hotela Narona u nedjelju od 6 do 11 sati jer se na Trgu očekuje veći broj sudionika. Osim veterana biti će i sudionici biciklijade za žene Primavera. Mimohod će se kretati od Trga kralja Tomislava, pored fontane u ulicu Ante Starčevića do Športske i igrališta NK Neretva.

Piloti i padobranci aerokluba Sinj i aerokluba Split, još u listopadu 1990. formirali su 1. zrakoplovnu grupu te tako udarili temelje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U travnju 1991. kao Samostalni zrakoplovni vod ušli su u sastav 4. brigade ZNG, a s gardistima iz Metkovića sudjelovali su u akciji "Zelena tabla -Male bare" u Pločama. Tijekom 1992. piloti su i formalno ušli u sastav HRZ -a a padobranci su u sklopu Diverzantskog voda ostali u IV. brigadi te sudjelovali u borbenim akcijama do samoga kraja rata.

 

Za skok na stadion Neretve planirano je kako slijedi:

 

U prvom naletu helikoptera MI-8

  1. Nikola Bašić, nosi zastavu RH, nastavnik padobranstva s 1015 izvršenih skokova, DVO u HRM- u, zapovjednik raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir"
  2. Jurica Jagnjić, zastava grada Metkovića, sportski padobranac s 350 izvršenih skokova, na širem popisu padobranske reprezentacije RH.
  3. Andrija Kovačević, zastava veterana IV. gardijske brigade, sportski padobranac s 410 izvršenih skokova, juniorski padobranski reprezentativac RH, profesionalni vatrogasac u JVP Sinj, sin umirovljenog HRVI i pripadnika ratne 4. gardijske brigade.
  4. Mario Grčić, zastava RH (pričuvna), sportski padobranac sa 680 izvršenih skokova
  5. Zlatko Ugrin, zastava grada Sinja, sportski padobranac s 390 izvršenih skokova, dogradonačelnik grada Sinja.

 

U drugom naletu helikoptera MI-8

  1. Marko Popadić, zastava RH, nastavnik padobranstva s 1220 izvršenih skokova, djelatna vojna osoba u gardijskoj motoriziranoj brigadi, 1. dočasnik izvidničkog voda a ujedno i pripadnik ratne 4. gardijske brigade.
  2. Ante Grubišić Čabo, sportski padobranac
  3. Matko Vuković, sportski padobranac
  4. Ivan Mandić, sportski padobranac
  5. Jerolim Duplančić, nastavnik padobranstva

Zvonko Kovačević-Kova, voditelj padobranaca i veza sa zemlje. Pripadnik ratne IV. gardijske brigade i i jedini preživjeli iz pada zrakoplova 1992.godine:

www.ferata.hr/sinj-obiljezena-26-obljetnica-pogibije-zrakoplovaca