vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Ravnatelj Jurković primio sudionike državnih prvenstava

Metković, 13.7.2018. - Ravnatelj Gimnazije Metković Jozo Jurković jučer je upriličio prijam za desetero učenika svoje škole koji su bili pozvani na državna natjecanja i smotre. Čestitavši njima i njihovim mentoricama, darovao im je vrijednu knjigu Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik, čiji je autor Neretvanin Jozo Marević.

Čak su 254 gimnazijalca protekle školske godine sudjelovalo na školskim natjecanjima, a njih 91 bilo je pozvano na županijska natjecanja i smotre. To je iznimno velik broj budući da se na njih učenici ne pozivaju prema osvojenim mjestima na školskim natjecanjima, nego prema osvojenim bodovima pa iz neke škole prvi ne bude pozvan, dok iz druge može biti pozvano prvih desetero. To se ove godine dogodilo s hrvatskim jezikom, kada je iz drugih razreda od desetero pozvanih na županijsko natjecanje, osmero bilo iz Gimnazije Metković.

Na državna natjecanja bilo je pozvano sedmero učenika, a na državne smotre njih troje. Iz poznavanja hrvatskoga jezika to su Helena Šimić (mentorica prof. Lidija Puljan) i Ivana Salacan (mentorica prof. Martina Pačić). Ravnatelj Jurković napomenuo je da je Gimnazija Metković imala svoje učenike na 23 natjecanja iz hrvatskoga, tj. na svim do sada održanim, te da su oni osvajali visoka, pa i prva, mjesta.

Iz logike je na državno bila pozvana Anamarija Kozina (mentorica prof. Senka Rodin), a iz kemije Matej Mustapić (mentorica prof. Antonela Dragobratović). Kao velik uspjeh istaknuto je pozivanje čak troje učenika na državno iz fizike. To su: Viktorija Dujmović, Marija Kompar i Nikola Jurković (mentorica prof. Ana Dragović).

Na državnoj smotri LiDraNo Gimnaziju je s novinarskim radom predstavljala Matija Borovac (mentorica prof. Martina Pačić, dok je radijska emisija Marina Talajića i Luke Grgića (mentorica prof. Suzana Nižić) proglašena najboljom.