vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

'Šumovi' Vesne Zdenik izloženi u Galeriji GKS-a

Metković, 20.7.2018. - Metkovski ogranak Matice hrvatske svake godine uoči Svečane Sjednice Gradskoga vijeća Grada Metkovića u Galeriji GKS-a organizira likovnu izložbu, ovaj put izložbu fotografija Šumovi autorice Vesne Zednik.

Posjetitelje je uvodno pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mioč, dok je prof. Zorana Vekić govorila o djelu gospođe Zdenik, koja se i sama obratila posjetiteljima. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dalibor Milan. Izložba ostaje otvorena do 15. kolovoza.

Kako je u katalogu izložbe napisao Feđa Cavritović, pogreške i različita odstupanja od očekivanoga u umjetnosti ponekada djeluju zanimljivije od dosljednog slijeđenja pravila. Budući da je riječ o ljudskoj djelatnosti koja ovisi podjednako o intuiciji i improvizaciji, kao i o poznavanju nekih zakonitosti, neočekivana pogreška može umjetničkom djelu davati nova značenja i formalne vrijednosti. Na tragu toga Vesna Zednik se u svojim fotografijama bavi eksperimentima s distorzijom viđenoga. Ona već niz godina pretače svoj senzibilitet u fotografski medij, a ono što je zanima u ovome ciklusu upravo su nepravilnosti i njihove interpretativne mogućnosti. Čovjek je ponekada previše siguran u jezik kojim se služi ili u svoje oči koje su mu izvor većine informacija o svijetu. Primjerice, nejasnoće i smetnje pri slušanju govora ili jezične razlike prilikom prijevoda teksta mogu biti uzrokom raznih nesporazuma. U fotografiji su isto tako moguće nepravilnosti i na samoj tehničkoj razini izvedbe, što snimci daje katkad začudan efekt, pa ono što se obično smatra najvjernijom dokumentacijom stvarnoga događaja pokazuje stvarnost posve drugačiju od one koja se može doživjeti (bez pomoći opijata). Ali to nije jedina mogućnost distorzije realnosti koju fotografija može imati. Prizor izdvojen iz konteksta daje mogućnost za njegovo učitavanje, pa i krivotvorenje, što najbolje znaju propagandisti, fotoreporteri i napose ratni reporteri. Možemo zaključiti da stvarnosti nikada ne treba vjerovati…