vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Nagrađivani Kvartet 'Porin' nastupio u GKS-u

Metković, 26.7.2018. - U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije večeras je u Galeriji GKS-a u sklopu Metkovskoga ljeta nastupio Gudački kvartet 'Porin'.

Nakon što ih je pozdravila i publici predstavila ravnateljica UKS-a Zrinka Mijoč, violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić te violončelistica Neva Begović izveli su Simfoniju u D-duru Luke Sorkočevića, Andante amoroso za gudački kvartet Ive Paraća i Gudački kvartet u C – duru, KV 685, Disonantni W. A. Mozarta, te na kraju dobili veliki pljesak publike.

Gudački kvartet 'Porin' osnovan je 1998. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka. Tijekom studija članovi kvarteta aktivno su sudjelovali na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi se kvartet vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, postigavši brojnim nastupima uspjehe, ne samo diljem Hrvatske već i u inozemstvu. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru kvartetu je ukazana čast predstavljati hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu, sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu.