vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Vojarni u Pločama ime 116. brigade HV-a

Metković, 14.9.2018. - U prigodi obilježavanja 27. obljetnice Akcije Zelena tabla - Male Bare i svečanosti otvorenja i imenovanja bivše Vojarne Neretva u Vojarnu 116.brigade HV-a, u Pločama se održala dvodnevna svečanost proslave 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

Izaslanstva grada Ploča, MUP-a, vatrogasaca, HV-a i HRM-a te braniteljskih udruga iz doline Neretve položila su vijence i zapalila svijeće kod središnjega križa na groblju Laniština, zatim kod spomenika jedinom poginulom u akciji, pripadniku IV. gardijske brigade pok. Anti Vrdoljaku na ulazu u Male Bare te kod spomenika poginulim braniteljima u središtu grada. Nastavilo se Svečanom sjednicom i prigodnim programom u Mini art dvorani Doma športova. Poslijepodne je u crkvi Kraljice Neba i Zemlje u nazočnosti najviših vojnih dužnosnika vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan služio svetu misu za poginule i umrle hrvatske branitelje. Svečanost je završila svečanim koncertom na platou ispred crkve. Građani su tijekom dana u prigodi Dana otvorenih vrata na brodovima HRM-a mogli razgledati brodove i tehniku.

Akcija Zelena tabla - Male Bare provedena je 14. rujna 1991. godine, kojom su prilikom postrojbe ZNG-a i MUP-a iz Metkovića i Ploča te skupina padobranaca-diverzanata IV. gbr. iz Splita zauzele skladišta naoružanja koje je tadašnja JNA na početku neprijateljske agresije oduzela teritorijalnim obranama Metkovića, Ploča, Makarske i Vrgorca te ih uskladištila pod svojim nadzorom u skladištu u Malim Barama. Velike količine zaplijenjenoga naoružanja i opreme bile su od iznimnoga značaja za obranu juga Hrvatske.

Središnja svečanost proslave Dana HRM-a održat će se danas (petak) u 9 sati svečanošću otvorenja i imenovanja Vojarne 116. brigade HV-a s postrojavanjem novoustrojene satnije mornaričko-desantnog pješaštva. U 11:30 na Putničkoj obali održat će se svečano postrojavanje pripadnika HRM-a. Posjetitelji će također moći razgledati brodove od 15 do 17 sati.
B. Markota