vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Veterani Četvrte na Maslenici

Metković, 23.1.2019. - Ni kiša, koja ih je cijelo vrijeme pratila od Metkovića do Maslenice, ni hladno vrijeme nije spriječilo veterane IV. gardijske brigade DNŽ da i ove godine posjete Ravne kotare povodom obilježavanja 26. obljetnice veličanstvene VR akcije Maslenica.

U Zadru i okolici ova obljetnica obilježava se nekoliko dana. Na obljetnicu početka akcije veterani gardijskih brigada, obitelji poginulih branitelja, državna i izaslanstva gradova i županija, HV-a i MUP-a okupili su se u Kašiću kod spomen-križa od slavonskog hrasta, kako bi odali počast pripadnicima III. gardijske brigade, koji su 1993. poginuli u akciji. Svijeće i vijenci položeni su potom i pred spomenikom poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade kod Zelenog hrasta. Veterani Četvrte posjetili su zatim Podgradinu i Paljuv, gdje su zapalili svijeće pred spomen-obilježjima poginulim suborcima. Pred kućom bake Marije, koja ih je kao i svake godine dočekala, nalazi se spomen-ploča pok. Mariju Nikoliću Kišu iz Krvavca, poginulome na tom mjestu.

Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Marije Zaštitnice Kršćana u Paljuvu, nakon čega je u Novigradu uz zajednički ručak nastavljeno druženje veterana Treće i Četvrte.

Cilj Vojno redarstvene akcije Maslenica bio je spajanje hrvatskoga juga i sjevera cestovnom komunikacijom. U samo 72 sata postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile su 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija, odbacivši neprijatelja iz zadarskog predgrađa, zračne luke Zemunik i Novskog ždrila te time omogućile ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Po okončanju napadne akcije uslijedile su dvomjesečne teške borbe, u kojima je neprijatelj pojačan snagama iz okupiranih dijelova Hrvatske, BiH i Srbije svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje, ali hrabri hrvatski branitelji uspjeli su se obraniti.
B. Markota