vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Tiskovna konferencija Biljane Borzan na temu ugradnje liftova

Metković, 11.2.2019. - Tijekom svoga posjeta dolini Neretve SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan održala je u sjedištu GO SDP-a Metković tiskovnu konferenciju na temu ugradnje liftova u zgrade u koje prema zakonu nisu bili ugrađeni ili je riječ o starijim zgradama.

U nazočnosti predsjednika ŽO SDP-a Krešimira Kurana, Borozan je objasnila problematiku oko ugradnje liftova u zgrade u kojima dobrim dijelom žive starije osobe, a procjenjuje se da je takvih zgrada u Hrvatskoj oko 16 tisuća. Budući da postoji mogućnost da EU prihvati sufinanciranje takvoga projekta u vrlo visokom postotku, Borozan se osvrnula na pilot-projekt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Nada se da se resorna ministrica neće zaustaviti na simboličnom ostvarivanju programa, kojim će, kako kaže, možda 100 liftova biti ugrađeno u zgade, nego da će napraviti sveobuhvatan projekt, koji će mnogim našim građanima učiniti život kvalitetnijim. Problem oko financirana iz EU fondova je taj što Hrvatska do sada iz tih fondova nije povukla dovoljno sredstava pa ne zadovoljava zadane kriterije, no Borozan se, ipak, nada pozitivnom ishodu. Rekla je da EU nastoji starijim osobama osigurati što duži boravak u svome domu, tj. u svome prirodnom okruženju, a ne da se smještaju u odgovarajuće institucije.

Borozan se osvrnula i na problematiku plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda pa se u Opuzenu sastala s poljoprivrednicima. Rekla je da je naš poljoprivrednik u vrlo lošem položaju jer postoji uvoznička siva zona. Poljoprivredni proizvodi iz trećih zemalja prepakiraju se i na domaće tržište plasiraju s deklaracijom članica EU-a. Takvi proizvodi su znatno jeftiniji, ali i nekvalitetniji. – Ova tema nije nova za Europsku komisiju. Traže se veće kazne, proporcionalne zarađenom profitu. Današnja kazna od 70 tisuća kuna simbolična je i svaki će švercer riskirati kaznu jer su zarade milijunske. Stoga se traže oštrije sankcije, proporcionalne zaradama i koje će biti odvraćajuće – rekla je Biljana Borzan.