vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Luka Popović državni prvak u kategoriji Fotografija

Metković, 1.4.2019. - U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture, 61. državno natjecanja mladih tehničara održano je u porečkom Hotelu Pical i školi domaćinu OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara od 25. do 28. ožujka 2019. godine, gdje je svoje kompetencije u različitim kategorijama pokazalo 253 najuspješnija mlada tehničara Republike Hrvatske.

Ove je godine od školske razine natjecanja sudjelovalo više od 6 500 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a do državne razine stigla su čak četiri učenika OŠ Stjepana Radića kojima je mentorica bila uč. tehničke kulture Marina Nikolić, prof. U kategoriji Fotografija sudjelovao je Luka Popović, 8. b; u kategoriji Graditeljstvo Kristina Šutalo, 6. c; u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo Katja Jerković, 5. a; u kategoriji Modelarstvo uporabnih tehnika Ivica Krešić, 6. c.

Natjecanje se provodilo na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost). Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama natjecali su na državnoj razini u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve). Natjecanje se sastojalo od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).Anrd OŠ Stjepana Radića sigurno je jedna od najuspješnijih škola u Republici Hrvatskoj na natjecanjima iz tehničke kulture. Zasluga je to marljive uč. tehničke kulture Marine Nikolić, prof. koja zbog svojih dostignuća i rezultata nosi titulu učitelja savjetnik, a u 30 godina radnoga iskustva s učenicima u nastavi ostvarila je zaista izvrsne rezultate. U zadnjih deset godina pod njenim mentorstvom četiri učenika osvojila su titulu državnoga prvaka, a samo u zadnje četiri godine dovela je do državnoga natjecanja čak 17 učenika. S obzirom da uč. Marina priprema učenike u različitim kategorijama, predani rad, znanje, ustrajnost i volja može poslužiti kao uzor uspješnog rada s učenicima.

I ove je godine uč. Marina Nikolić zasjala na tronu kao mentorica novom državnom prvaku u kategoriji Fotografija. Učenik 8. b razreda Luka Popović uvjerljivo je pobijedio u svojoj kategoriji ostavivši drugoplasiranoga za čak 11 bodova te se okitio titulom najboljega u Republici Hrvatskoj. I drugi su naši učenici ostvarili jako dobar uspjeh: Kristina Šutalo je u kategoriji Graditeljstvo osvojila 12. mjesto; Katja Jerković je u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo bila 13., a Ivica Krešić je zauzeo 22. mjesto u kategoriji Modelarstvo uporabnih tehnika.Za OŠ Stjepana Radića ovo je uspjeh bez premca jer je natjecanje iz tehničke kulture natjecanje u kojem postižemo najbolje rezultate, a u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture spomen OŠ Stjepana Radića i Metkovića izaziva veliko poštovanje.Našim učenicima i nastavnici Marini, a posebno novom državnom prvaku Luki Popoviću čestitamo na postignutom uspjehu i promicanju izvrsnosti i darovitosti učenika OŠ Stjepana Radića i Grada Metkovića.
Tekst i foto: OŠ Stjepana Radića