vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Biciklima put Skopja na susret s papom Franjom

Metković, 1.5.2019. - U organizaciji Udruge Kristov Stol danas je u suradnji s Veslačkim klubom Neretvanski gusar iz Metkovića započeo biciklistički maraton Metković – Skopje, s nakanom što skorije beatifikacije sluge Božjega o. Ante Gabrića. Na više od 700 km dugačak put iz Metkovića su krenula petorica biciklista, članova VK Neretvanski gusar, a usput će im se pridružiti još jedan.

Maraton je podijeljen u šest etapa, a vrhunac će biti susret naših veslača-biciklista s papom Franjom 7. svibnja u Skopju. Tom će mu prigodom darovati fotografiju iz crkve sv. Ilije, na kojoj 1978. godine za oltarom stoje sveta Majka Terezija i sluga Božji o. Ante Gabrić. Biciklistima u pratnji je i fotograf Zvonimir Atletić, koji će ih popratiti fotoaparatom i čija će izložba fotografija o suradnji o. Gabrića i sv. Majke Terezije biti otvorena 6. svibnja u skopskome Domu kulture Kočo Racin. Mi g. Atletića pamtimo i s otvorenja njegove izložbe Sveti Ante neretvanski u GKS-u 2011. godine. Izložba je kasnije darovana Pastoralnom centru O. Ante Gabrić u Metkoviću.

Maratonom će se obilježiti i 100. godišnjica rođenja sluge Božjega kard. Franje Kuharića, 40 godina od dolaska sestara Majke Terezije - Misionarki ljubavi u Zagreb, 40 godina dodjele Nobelove nagrade za mir sv. Majci Tereziji te simbolično povezati Metković i Skopje – rodne gradove o. Gabrića i sv. Majke Terezije.

Uoči polaska na put mi smo za kratku izjavu zamolili gđu Drinu Ćavar, utemeljiteljicu i predsjednicu Udruge Kristov Stol.