vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Pročelnik Popović primio učenike i profesore iz pet europskih država

Metković, 7.5.2019. - Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Metkovića Ivica Popović jučer je u Galeriji Ustanove za kulturu i sport Metković primio 30 učenika i 12 njihovih profesora, koji su iz Španjolske, Portugala, Velike Britanije, Italije i Poljske u Metković došli u sklopu ERASMUS+ projekta Maths rooutes around Europe.

Kao gosti Gimnazije Metković oni će u našem gradu boraviti do 10. svibnja, tijekom čega će im biti organizirane brojne aktivnosti europske tematike.

– Kao škola partner u Erasmus plus projektu Math Routes around Europe, Gimnazija Metković u ovom tjednu ugošćuje učenike i profesore iz Španjolske, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Poljske. Tjedni program ove projektne mobilnosti započet će službenim otvaranjem u čitaonici Gimnazije Metković u ponedjeljak, 6. svibnja u 9 sati. Planirane su brojne aktivnosti na temu učenja i podučavanja matematike, kao i upoznavanja našeg kraja i županije. Tijekom boravka profesori će biti smješteni u hotelu, a učenici u obiteljima naših gimnazijalaca. Program mobilnosti i satnice aktivnosti nalaze se u privitku.

Osim toga, kao Škola ambasador Europskog parlamenta Gimnazija Metković obilježit će Dan Europe u četvrtak, 9. svibnja kao projektni dan pod nazivom „Hrvatska u Europskoj uniji“. Umjesto klasičnih nastavnih sati, gimnazijalci i Erasmus gosti sudjelovat će u brojnim radionicama na temu Europske unije. Kako je vidljivo u priloženom hodogramu, nakon uvodnog plesa zajedno s Erasmus gostima, učenici će kroz prezentacije, kvizove, debate i brojne kreativne aktivnosti na interdisciplinaran način učiti o različitim aspektima života u EU. Budući da nam se bliže izbori za Europski parlament (26. svibnja), ove godine je naglasak naše proslave Dana Europe upravo na ovoj građanskoj obvezi, posebno među našim novim glasačima – maturantima.

Također u sklopu programa Škole ambasadori, naših jedanaest učenika – ambasadora juniora – s prof. Brankom Vladimir u petak 10. svibnja u Zagrebu će sudjelovati na skupu mladih pod motom „ovajputglasam.eu“. Ovaj multimedijski događaj okupit će mlade ambasadore Europskog parlamenta iz 50 hrvatskih škola koje su u proteklim godinama provodili program informiranja i motiviranja na sudjelovanje u europskoj demokraciji.

Nadalje, u četvrtak 9. svibnja Gimnazija Metković otvara svoja vrata osnovcima. U taj dan otvorenih vrata posjetitelji iz metkovskih i okolnih osnovnih škola – osmaši, njihovi nastavnici, roditelji – moći će upoznati našu školu i otkriti brojne prednosti upisa u naše programe jezične, matematičke i opće gimnazije. Kroz razne prezentacije, kreativu, igre, kvizove i tražilice predstavit ćemo im naše STEM, jezične, kreativne, sportske, interdisciplinarne i međunarodne aktivnosti.

Jedna od potonjih je i odlazak 15 naših učenika u pratnji profesorica Svjetlane Bebić i Ane Bebić u Njemačku, u srijedu 8. svibnja, u osmodnevni posjet partnerskoj školi Theodor-Heuss-Gymnasium u Recklinghausenu. Ovogodišnja mobilnost ima za temu eTwinning projekt „Mein Schatz“, a nastavak je naše dugogodišnje suradnje i razmjene s ovom njemačkom školom unutar mreže PASCH škola pod pokroviteljstvom Goethe Instituta – javili su nam iz Gimnazije Metković.