vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Zazelenimo grad povodom Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja

Metković, 8.5.2019. - Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja obilježavaju se 18. svibnja pa ćemo tim povodom u Prirodoslovnom muzeju Metković prirediti niz radionica pod zajednički nazivom “Zazelenimo grad“. Na prvu od njih pozivamo vas u subotu, 11. svibnja od 10 do 12 sati.

Ako imate plastične boce koje više ne koristite, a ne znate što uraditi s njima, donosimo odličnu ideju kako im možete dati drugu šansu.

Uz malo mašte i kreativnosti, možete napraviti lijep vertikalni vrt te unijeti malo živosti u životni prostor.

Donesite svoje boce, a humus za sadnju i biljke daruju vam Agrovrt Bošković i Poljopromet Metković.

– Ovogodišnjoj temi međunarodnog dana muzeja „Muzej kao središte kulture: budućnost tradicije“, pridružit ćemo se postavljajući pitanje: hoće li Prirodoslovni muzej postati mjesto podsjećanja na izgubljeni živi zavičaj. Danas i male gradske sredine svojom infrastrukturom djeluju lokalno na promjenu klime, toplinski otoci koji nastaju zbog prevelike izgrađenosti, nedostatka zelenih površina, povećanog hlađenja zgrada ljeti i dodatnog zagrijavanja okolnog prostora utječu na promjene u bio raznolikosti cjelokupnog područja. Globalne klimatske promjene jedno su od najvažnijih pitanja današnjice i njihov utjecaj na cjelokupan živi svijet.

Upoznati ćemo sugrađane s idejom vertikalnih vrtova, tamo gdje nije moguće drukčije vratiti živi svijet u urbanu sredinu. To je ideja koje možemo zahvaliti francuskom botaničaru Patricku Blancu koji je 80-tih godina tijekom studentskog putovanja na Tajlandu uvidio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama – od padina do stijena, naravno ako imaju dovoljno vode i svjetlosti. Zeleni vertikalni prostori, osim što urbani okoliš čine privlačniji izgledom, djeluju pozitivno i na okolno stanovništvo, pomažući pritom u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Također, zelenilo na krovovima i zidovima potoče bioraznolikost privlačenjem lokalnih ptica i kukaca, a može pomoći i u ublažavanju klimatskih promjena. Vertikalni vrtovi smanjuju onečišćenje zraka i uklanjaju ugljikov dioksid iz zraka, zamjenjujući ga s kisikom. Budući da se u gradovima sve veći fokus stavlja na kakvoću zraka, upravo vertikalni vrtovi predstavljaju jedan od načina borbe protiv onečišćenja unutar mikroklime određene konstrukcije.

Nizom radionica pružit ćemo zainteresiranim mogućnost izrade jednostavnih vertikalnih vrtova od mahovine, a za djecu kako izraditi zeleni grafit koji diše, postavit ćemo jedan primjerak i na kamenu fasadu našeg muzeja kao trajnu inspiraciju svima da ozelene svoje prostore – javljaju iz Prirodoslovnoga muzeja Metković te obavještavaju da će Muzej 18. svibnja za posjetitelje biti otvoren do 22 sata uz besplatan ulaz.