vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Pelikani na ušću Neretve

Metković, 10.5.2019. - Na ušću Neretve zamijećeno je desetak pelikana, o čemu je izvijestio Bariša Ilić iz Ornitološke udruge 'Brkata sjenica'.

– Jučer nakon ručka stiže poziv prijatelja Ante s ušća Neretve da ima lijepo iznenađenje za mene. Nije me trebalo nagovarati sluteći rijetku pticu sjedam u automobil i na ušće. Ante me čekao i skupa sjedamo u čamac i vozimo se u Parila gdje je vidio ptice. Dok se vozimo Ante kaže da su tu pelikani, malo ga potiho upitam je li siguran, iako znam da poznaje dobro ptice, a on kaže da je siguran.

Puhalo je jako jugo pa smo vozili prema vrhu Parila gdje su dvije, vale misleći da su se tu sklonili od vjetra, i zaista u drugoj vali smo ih ugledali. Mirno su odmarali ne hajući previše što se približavamo pa smo ih mirno fotkali. Budući da je bilo tmurno i padala je kiša slike nisu najbolje, ali lijepo vidimo deset jedinki ružičastog nesita ( Pelecanus onocrotalus ) koje uživaju u laguni Parila i to je za mene bio prekrasan prizor. Vrijeme je bilo ružno i pokisli smo, ali sve u svemu prekrasan dan za ljubitelja ptica.