vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Uspješno završen biciklistički maraton Metković - Skoplje i otvorena izložba o sv. Majci Tereziji i o. Anti Gabriću

Metković, 10.5.2019. - Kristov Stol - Misijska Europska Inicijativa uspješno je organizirao još jedan zavjetni biciklistički maraton i međunarodno kulturno događanje s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika. Ovaj put je zavjetna molitvena nakana što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića - Metković i Majke Tereziije - Skopje.

Suorganizatori su don Davor Topić iz katedralne župe Skoplje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio Zvonimir Atletić, s kolegom Rajkom Šimunovićem, te je za 6. svibnja, uoči Papina pohoda Makedoniji, dogovoreno otvorenje izložbe njegovih fotografija o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije u Domu kulture Kočo Racin u Skopju. G. Atletić je do sada imao velik broj izložaba fotografija, posebno sv. Majke Terezije i o. Ante Gabrića, ali ovo je prva povijesna izložba o suradnji tih dvoje duhovnih velikana.

U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića: Antonio Crnčević, Davor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija te Mario Grgat iz Zagreba, koji je prošle jesni sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima. Za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase – obitelj Šiljeg u Metkoviću, don Srećko u Perastu, vlč. Oliver u pastoralnom centru Ohrid i g. Božo Matić u Skopju.

Petorica biciklista prešla su više od 700 km u šest etapa – Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, više od 100 km dnevno, uz napornu vožnju i u kišnim razdobljima te su neposredno uoči otvorenja izložbe sretno stigla u Skopje.

Oko pripreme i postavljanja izložbe puno je pomogla gospođa Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti JU Dom kulture Kočo Racin u Skopju. Za prijevode tekstova, uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom nadahnutom samom izložbom, zaslužna je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova. Na otvorenju je sudjelovala i predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Skoplju Ana Vučić, a program su glazbenom pratnjom uzveličali mladi glazbenici iz Skopja Luiza Palifrova i Dimitar Micev. Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola uime organizatora i suradnika pozdravila je sve nazočne i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu, uz posebnu zahvalu g. Atletiću.

Posebnoj uzvišenosti i blagoslovom cijelom događanju otvorenja izložbe pridonio je don Davor Topić, organizacijom dolaska najviših crkvenih dostojanstvenika katoličke i drugih crkava. Otvorenju su uz velik broj suradnika i svećenika svojih biskupija nazočili biskup Hranić, biskup Janjić, biskup Hoćevar, biskup Komarica i brojni drugi biskupi iz Hrvatske, BiH, Slovenije i drugih zemalja, uz dragocjenu nazočnost kardinala Vinka Puljića. On je osobno biranim riječima izložbu proglasio službeno otvorenom, istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane i zahvalnost g. Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar iz Kristova Stola, što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički - ovom manifestacijom osvježili dragu uspomenu na dvoje divnih velikana: sv. Majku Tereziju i slugu Božjega o. Antu Gabrića.
Drina Ćavar, predsjednica Kristova Stola