vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Na Smotru folklora dolaze 43 skupine iz šest država

Metković, 15.5.2019. - Na konferenciji za medije jučer je najavljena 35. Smotra folklora Na Neretvu misečina pala koja će se u Metkoviću održavati od četvrtka, 16. svibnja do nedjelje, 19. svibnja. O svemu onome što će tijekom četiriju dana ljubitelji tradicijske kulture moći vidjeti i čuti govorili su prof. Vidoslav Bagur i Zdravko Obradović, dvojac koji je priču pokrenuo prije 35 godina i koji je najzaslužniji da Smotra sve vrijeme traje i raste. Uime suorganizatora Smotre – Ustanove za kulturu u sport Metković, na konferenciji je bila ravnateljica Zrinka Mijoč.

Na početku konferencije nazočnima je skrenuta pozornost na promjenu u nazivu Smotre, odnosno da od ove godine ona ima novi službeni naziv i to Smotra folklora jadranske Hrvatske 'Na Neretvu misečina pala'. Prof. Bagur objasnio je da je promjena, odnosno proširenje naziva, simbolički jedna prijelazna faza prema onome što organizator želi, odnosno prema čemu teži, a to je da Smotra postane smotra Jadransko-jonske europske regije.

– Na tome se puno radi i zbog toga smo se ove godine otvorili prema inozemstvu. Prelaskom u tu novu formu te dolaskom skupina iz Italije, Slovenije, Albanije, Grčke i sl. dobit će se i nova kvaliteta manifestacije. Za naš projekt imamo i veliku podršku naše Županije, a sretna okolnost je da je naš župan Nikola Dobroslavić trenutno predsjednik Jadransko-jonske euroregije, što će nam možda pomoći da što prije riješimo formalnosti vezane uz realizaciju projekta. Također, treba istaknuti kako je prema našoj zamisli, a u duhu spomenutog projekta, osmišljen i ovogodišnji plakat Smotre na kojem je lijerica na morskim valovima jer je lijerica naš simbol, ali i povezuje sve zemlje Jadransko-jonske regije, pa i šire – rekao je umjetnički voditelj Smotre, prof. Bagur.

U nastavku se osvrnuo na službeno otvaranje Smotre koje će se održati na Trgu kralja Tomislava u petak u 18 sati. Najavio je zajednički nastup Narodne glazba Trogir, koja sljedeće godine obilježava 195. obljetnicu osnutka, i KUD-a „Kvadrilja“ koji slavi pedeset godina obnavljanja svog kulturnog dobra koje je od ove godine na popisu hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Govorio je i o izložbi koja će se u četvrtak, 16. svibnja u 19:30 otvoriti u Galeriji GKS-a, a na kojoj će se predstaviti kulturna dobra Usore (BiH).

– Nešto novo je i koncert koji smo nazvali „Ponoćni koncert podravskoga bluesa“. Na njemu će nastupiti dvoje etnoglazbenika iz Koprivnice; Gordana i Miro Evačić. Koncert Marijanskih pučkih napjeva bit će podijeljen u dva dijela. Prvi dio održat će se u nedjelju ujutro iza Župske mise, a nastupit će dvije skupine koje su prisiljene vratiti se ranije kući. Riječ je o skupini iz talijanske Gorzie te gđi Gordani Evačić. Moram reći da je velik interes skupina za dolazak na našu Smotru, a od sada će, nadam se, biti i veći jer ćemo planiranom internacionalizacijom proširiti područje interesa – rekao je na kraju prof. Bagur.

Za kraj, tajnik Obradović je rekao da će na Smotri nastupiti 43 skupine iz šest država: Italije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Hrvatske. Iz Hrvatske će na smotri nastupiti predstavnici 11 županija, a najbrojniji, njih 26, dolazi iz Dubrovačko-neretvanske županije. U četiri dana očekuje se 75 pojedinačnih izvedaba.

- Važno je napomenuti da koncert Marijanskih napjeva nije ništa manje vrijedan i slobodno bi mogao biti događaj sam za sebe. To ističem jer se ove godine održava 20 put. Ipak, plesni i glazbeni dio Smotre se međusobno prate i zajedno doprinose čuvanju tradicije, ne samo Hrvata nego i šire. U okviru Smotre održat će se i 7. Eko Rural u organizaciji Udruge DOBRA, a već tradicionalno dio skupina, njih pet, predstavit će se kraćim programom u subotu i nedjelju u Dubrovniku ispred crkve sv. Vlaha – rekao je na kraju tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović.