vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Velike mogućnosti za cikloturizam u dolini Neretve

Metković, 15.5.2019. - Metković će od 15. do 17. svibnja biti domaćinom 'I. Dana cikloturizma', specijaliziranoga skupa svih subjekata i dionika zainteresiranih i uključenih u razvoj te brzorastuće grane turizma, koja turističkim odredištima nosi veliku dodatnu vrijednost.

Na trodnevnoj konferenciji u Metkoviću okupit će se predstavnici širokog spektra dionika u cikloturizmu, od Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nacionalnih tijela i udruga, sustava turističke zajednice, lokalnih samouprava, agencija i ponuđača raznih usluga, a njihovim povezivanjem stvorit će se sinergija nužna za daljnji i strukturirani razvoj ove grane turizma. Program konferencije bit će sastavljen od niza prezentacija, radionica i b2b susreta koji će obuhvatiti široki spektar informacija, iskustava uspješnih inozemnih destinacija te primjere dobre prakse iz Hrvatske i okruženja.

Cikloturizam je specifičan i po tome da se radi o aktivnosti koja se događa na širim, regionalnim područjima pa suradnja između destinacija, kako u komplementarnosti proizvoda koji se nude, tako i u promotivnim aktivnostima, može samo povećati udio Hrvatske na europskom tržištu. Cikloturisti su, uz to, gosti čija je potrošnja značajno veća od prosječne, a najaktivniji su u predsezoni i posezoni što značajno diversificira turističku ponudu. Prema podacima Europske biciklističke federacije (ECF) vrijednost cikloturističke industrije u Europi iznosi oko 44 milijarde eura što premašuje segmente poput cruising industrije, a pritom ne ostavlja nikakav negativni utjecaj ni na okoliš niti zajednica. Baš naprotiv, cikloturizam pomaže ruralnim krajevima da očuvaju i svoj prostor i svoju kulturu te potiče gospodarski i društveni razvoj.

S obzirom na ogroman potencijal razvoja, ne samo cikloturizma već i općenito pustolovnog i sportskog turizma u Hrvatskoj, pojavila se potreba za okupljanjem svih zainteresiranih dionika radi razmjene iskustava i povezivanja destinacija.

– Četiri lokalne zajednice iz doline Neretve: Grad Metković te općine Kula Norinska, Slivno i Zažablje udružile su se tijekom 2018. kako bi pokrenule razvoj cijele neretvanske regije u cikloturističku destinaciju. Dio aktivnosti na promociji regije kao cikloturističke destinacije je i organizacija ove tematske konferencije koja tako predstavlja i prvi značajniji javni iskorak Doline Neretve kao nove destinacije pred strunu, ali i široku javnost – javljaju iz TZ grada Metkovića.