vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Svečano otvorena 35. Smotra folklora

Metković, 18.5.2019. - Na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću jučer je u poslijepodnevnim satima upriličeno svečano otvorenje 35. Smotre folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala, koja se od ove godine proširila na cijeli jadranski dio Hrvatske te susjednih zemalja.

Na prepunom trgu posjetitelje je pozdravila dječja skupina KUD-a Metković te iz Trogira Narodna glazba i KUD Kvadrilja, dok je velika ženska pjevačka skupina KUD-a Metković otpjevala zaštitnu pjesmu Smotre Na Neretvu misečina pala.

Uime KUD-a Metković okupljene je pozdravio predsjednik Društva Mate Obrvan, a u županovo ime njegova zamjenica Žaklina Marević. Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, ujedno i izaslanik pokroviteljice Smotre predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nakon pozdravnoga govora otvorio je ovogodišnju Smotru.

Program se nastavio u kazališnoj dvorani Gradskoga kulturnog središta, ali ništa manje zanimljivo nije bilo ni pred njim. Razne folklorne skupine uvježbavale su svoje nastupe ili se, jednostavno, uz pjesmu i ples međusobno družile. Zabilježili smo svojevrstan kuriozitet – jučer se u Metkoviću našlo više Rendulića iz Rakovice nego što ih je ostalo u tome mjestu na granici Like i Korduna. Naravno, domaćin im je bio naš i njihov Dane.

Ukupno je jučer nastupila 21 folklorna skupina, većinom iz Hrvatske te gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Danas se plesni dio Smotre nastavlja u GKS-u u 19:30 nastupom 20 folklornih skupina, među kojima će biti one iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Prije toga, u 18:30 neke od njih nastupiti na Trgu kralja Tomislava.

Napomenimo i to da će u nedjelju u crkvi sv. Ilije Koncert Marijanskih pučkih napjeva početi već u 11 sati te se nastaviti u 20 sati. Programsku knjižicu Smotre možete pogledati ovdje.