vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Svečano obilježena 40. obljetnica OŠ don Mihovila Pavlinovića

Metković, 24.5.2019. - Otvorenjem izložbe učeničkih radova u Galeriji i svečanim programom u kazališnoj dvorani GKS-a jučer je obilježena 40. obljetnica početka rada Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, koja od 1979. godine djeluje na desnoj strani grada.

Na izložbi su prikazani učenički crteži i slike, različiti modeli i pripravci, a pozornost su mnogih privukla robotizirana vozila. Bila je to prigoda da ravnateljica škole Žana Dodig za dugogodišnji pedagoški rad i uspjehe na području likovnosti zahvali nastavnici Dubravki Šešelj.

Svečani program započeo je državnom himnom, što ju je otpjevao Školski zbor pod ravnanjem Ljupke Sršen Gutić, a potom su voditeljice Nevena Mataga i Ana Tot na pozornicu pozvale ravnateljicu Dodig. Ona se osvrnula na djelovanje škole i mnoge uspjehe njezinih učenika, kazavši da je o tome tiskana nova monografija koja je obuhvatila razdoblje posljednjih 15 godina. Naime, prigodom proslave 25. obljetnice tiskana je monografija škole pa je nova obuhvatila vrijeme nakon toga.

Program su plesom otvorili učenici posebnog razrednog odjela, koje je pripremila Lucija Vladimir. Slijedila jer učenička folklorna skupina pod vodstvom Nevene Matage, a nakon toga monolozi, igrokazi, pjesma, ples i drugi scenski nastupi, što su ih učenici uvježbali s nastavnicama Nikolinom Jerković, Nikolinom Doko, Ivonom Martinović, Anom Jogunicom, Tonćikom Popović i Anom Tot. Prikazan je i kratki film, što su ga učenici snimili i montirali pod paskom Ivane Vatović. U njega su ubačeni i videopozdravi bivših učenika te škole. Četrdeseti rođendan svojoj školi čestitali su bivši rukometni reprezentativci Davor Dominiković i Ivan Čupić, kao i nogometni reprezentativac Bruno Petković.

No, program nisu izvodili samo učenici. Zbor učitelja otpjevao je Skalinadu, a na kraju programa djelatnici škole su pod vodstvom Željana Brljevića otplesali neretvanski ples. Školski je zbor potom premijerno izveo školsku himnu.

Svečanost je bila prigoda da se predstave i najbolji od najboljih. Tako je ravnateljica Dodig dodijelila priznanje ovogodišnjoj državnoj prvakinji iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Petri Batinovnić (menorica Dubravka Šešelj). Isto tako i državnim prvakinjama u krosu Nikolini Medak, Sari i Karli Šiljeg te Ani Sušak (mentor Nino Šešelj). Priznanja su dobile i dvije najbolje učenice naraštaja; Leonarda Šćulac i Tea Šprlje.

Proslavi 40. obljetnice škole nazočili su i mnogi umirovljeni nastavnici te škole, kao i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoje Bebić.